Translate

Friday, January 30, 2015

Thailand Tourism was awesome!

Assalamualaikum!
**Story last year ni**

Penutup year 2014, kami mendapat jemputan ke Thailand Tourism Koh Samui Roadshow, bila ada jemputan macam ni of couse ada makan2 yang sedappp. Muahaha.
Kali ni bertempat kat Princes Court Hotel.
Pertama kali aku jejak kaki kat sini. HEHEHE
Nice view.

Aturcara 9-10am pendaftaran
10-12pm table top
12-2pm lunch / ended program

Pagi tu sampai dalam jam 9.15 kot, maklumlah...aku ni jarang keluar awal pagi so sesekali ngadap jem tu terus rasa sesaknya napas.  Sib baik x salah jalan. Muahahaha, tq kat waze yang tunjuk jalan =)

my boss lagi syiok, dia from Kajang, kul 7 lebih dah keluar aleh2 jam 8.15 dah terpacak kat sana...HIHIHI dia siap pi breakfast kat hotel lagi.
Jom layan gambar. 
Mini burger dengan wantan udang.
Owh!! wantan udang tu seriusly memanggggggggg sangaaaaaaaaattttttttttttt sedappppppppppppppppppppppppp. Terasa2 kat tekak ni. Fresh udang tu, masyaallah. sedap sangat.
Nyesal memalu makan kat sini. HIHIHI

Program pon bermula...dingdong2 tup2 sadar2 dah jam 12pm. so moh bergambar kejap.

Among of Thailand Tourism people.
Sib baik orang sebelah aku tu rendah dari aku..KIKIKI padahal, heel tu membantu aku nampak tinggi. KEHKEHKEH =)

now time to makan lagi!!
Selamat menjamu selera sambil menjamu mata dengan tayangan dari Tourism Thailand...
Sawadeekap!!

Desert
Aku layan desert dulu with fruit mentara tunggu lelain ambil menu utama.
Sedap hoi, tapi masing2 pelik sebab aku dengan boss makan desert dulu, padahal kami biasa je pon...kalau korang makan fruit and desert dulu sebelum main menu so korang baru dapat rasa sebenar desert tu kalau korang makan lepas makan nasi..korang x dapat rasa yang sebenar sebab korang dah pekena main food with kuah segala macam rasa..rugi wow.

Selain tu..desert ambil dulu so kurang sikit korang boleh ambil main food macam nasi segala sebab perut korang dah alas with fruit and desert tadi. So kurang risiko utk terlebih ambil main menu =) boleh keep slim. Muahaha... lepas main menu tu kalau korang nak repeat makan desert pon boleh lagi =)

 Dan dalam happy2 makan tu, rupanya ada supprise menanti kami...ada cabutan bertuah.
Yippie, sukalahkan walaupon terasa2 my BC bukanlah yang bertuah yang bakal di cabut.
Hadiah?? ada 13 hadiah ye dari yang biasa2 sampailah yang luar biasa. HEHEHE

Awal2 ni dia orang bagi penginapan ler kan...FREE.
So no 13...dah dapat tup2 hadiah no.12, MY NAME kene call ... terkejut. Argh!!! rasa nak lompat bintang kejap. HAHAHA. Terkejut hokey sebab, unexpected gitu.

Grand prize, tajaan firefly kalau x silap..3d2n ke 4d3n ke free all in, flight tiket inc;using hotel
Then no2: ada 7 tiket penerbangan gi balik kl/koh samui tajaan Bangkok airways. Gilalah, kayakan... kalau x silap including hotel kot. Lupa. Hehehe.

Happy ler tu.

KetaQ tangan ku sambut voucher
Weehoo, voucher penginapan Deluxe room utk 2pax 3D2N kat Muang Samui Group.
Yippie, jom sayang...kite pi hanimoon.  Hotel free dah ni ^_~

Until now, yet claims the hotel tu. HAHAHA busy sangat nak manage time ke sana, saya free my arjuna busy. so nantilah ye baru pi holiday, jangan dah expired dah lah. HAHAHA
Rugi weih, 5* hotel tu. Muahaha.

Ape pon alhamdulillah..murah rezeki, dapat makan free dapat jumpa kawan2 ramai lagi kat sana...
Moga kite jumpa lagi di lain series of roadshow ye =p


Thanks for visiting =D
 Ok babai.

Thursday, January 29, 2015

Be a good man please!

Assalamualaikum! 
Hari ni nak share ape yang aku nampak otw balik ke rumah from Kajang.  Happen on Selasa baru2 ni.
Ape korang rasa bila nampak something macam dalam gambar ni?? 
Tertanya? ape dia buat??
(Tq Google ^_^)
Kadang pemandangan sebegini boleh nampak tepi highway kan...kan..kan.. 
Nak dijadikan cerita... perjalanan saya from Kajang to Sg Buloh... not so sesak so sambil2 memandu masih boleh pandang kanan kiri utk release tension gitu... di suatu tempat, tetiba saya terpandang sorang lelaki dewasa berdiri membelakangkan kereta myvi putihnya.

Laluan di area situ mulai sesak sedikit so kesempatan yang ada tu saya dok tertanya2..ngapelah dia ni berdiri ngadap laluan motosikal??kereta rosak ke?? lama saya memandang dari sebelum hingga melepasi tempat beliau berdiri..selepas tu baru saya perasan... bro tu sedang kencing berdiri rupanya, dalam keadaan terbuka luas pemandangan mata (tanpa selindung di sebalik pokok etc) semua orang boleh nampak ape yang sedang dia lakukan, dan tetiba saya rasa bersyukur sangat sebab saya rabun so benda2 sulit tu saya x nampak cuma aksi beliau sangatlah menarik perhatian pemandu lain.

Lepas melihat kejadian tu saya rasa sedih, sedih teramat sangat...mengapalah perkara macam ni boleh berlaku...xde rasa malukan kencing berdiri di laluan orang ramai?? Bangga kah?? Jika dipikir secara rasionalnya...dia berada only 50meter dilaluan ke Giant mall, apakah x mampu menahan kencing utk 50meter sahaja?? Ke depan sikit dari Giant tu, ada petrol pump..boleh melepas hajat dengan lebih selesa.  Kalau darurat tu mungkin saya boleh pejam mata dan terima akal masalahnya...u just 50 meters from Giant mall not 500meters ok.  Tu yang saya rasa sedihnya adap orang dewasa sekarang yang menjadi tontonan dan ikutan anak2 kite di masa hadapan.

So far alhamdulillah...anak2 lelaki saya, memang saya train dari kecil hingga sekarang, kencing kene cangkung, x boleh kencing berdiri...sape kencing berdiri nanti dia kawan dengan syaiton sebab dia tolong rawat / bagi ubat kat syaiton bio sembuh dari luka2 kene bacaan azan / quran...sape kencing berdiri nanti masuk api neraka...kene bakar/panggang hidup2...kalau mummy x nampak pon, Allah nampak..malaikat tulis ape korang buat dalam toilet. Itu antara kata2 ingatan dari saya so until now mereka kalau nak kencing or u-uk kene buka seluar..kat rumah ke, kat toilet public ke, sama je situasinya. 

 Cuma sekarang, saya kene pikir alternative utk ajar mereka londehkan seluar instead nak cabut seluar sebelum kencing, sedang pikir alternative tu but yet train them.
So bebaru ni kekonan adalah lepaskan si abang and si adik pi masuk toilet lelaki... kasi chance si abang lead si adik kan... lama ku tunggu depan pintu toilet...asyik2 orang lain je yang keluar...yang masuk sebelum dia pon dah keluar then...lalulah sorang staff kat mall tu, minta tolong dia tengokkan budak berdua tu ada lagi x kat dalam. HEHEHE risau pula aku kene colek, dah ler apaknya xder..xkan aku nak redah masuk toilet lelaki kan...

Staff tu kata, masih di dalam...aku pon jeritlah sikit dari luar..panggil bebudak tu..pepasal lama nau kat dalam, aku tanya...budak2 tu jawap...toilet semua penuhlah mie, lama tunggu. dah orang lain cepat je keluar...si abang jawap..dia orang kawan syiton mie, kencing berdiri kat luar tu, toilet berdiri..irfan nampak je. Glup!! muahaha, terus x tunggu lama..jom masuk toilet pompuan. HAHAHA tersentap sekejap bila anak selamber cakap...dia orang kawan syiton, kencing berdiri =)

 Satu lagi cerita kelakar...happen to me pon time apaknya xder gak.  aku kan jenis suka bawa anak2 berjalan2, macam pi PD ke Melaka ke...tempat yang senang nak pergi. So one day tu...otw balik...as usual, pakai waze, korang tau jelah kadang2 waze ni lalu kat kawasan hutan / belukar sikit, nak dijadikan cerita...Irfan cakap dia nak kencing...aku cakap boleh tunggu x?? x jumpa petrol pump lagi ni..boleh katanya...then lat 30 minit kemudian dia cakap lagi nak kencing...x boleh tahan dah katanya, so aku pon menggelupurlah stop kereta tepi jalan...dok pandang depan...x nampak ape2 dok pandang belakang sama gak, x nampak soon will jumpa toilet so alternative yang aku ada is, terpaksa bagi anak ku kencing tepi semak...
so cakap dengan irfan, londeh seluar tu then kencinglah,,,mummy x pandang...
dia cakap camne nak kencing...xde tandas..
ya padah, nama pon darurat so pandai2lah nak kencing. Boleh dia cakap x tau camne nak kencing,aku pon terlepas cakap...
 orang lelakikan selalu kencing berdiri...irfan buat jelah...
dia pon cakap balik..irfan x nak kawan dengan syiton, kencing berdiri...ustazah pon cakap x baik orang kencing berdiri. 
alamak!! aku lupa. HIHIHI so aku pon suh dia duduk, dan dia berbunyik lagi...dia cakap x boleh cangkung, rumput tajam sangat...hokaloh dah macam lagu Bangau oh Bangau rasanya time tu.

So kerja mak adalah, main pijak2 and henyak2 rumput sampai leper supaya anak teruna mak boleh kencing then tu pon satu hal pula...x reti kencing kalau x cabut seluar. This time rasa macam nak menangis je...almost 20 minit lepas berhenti baru dia kencing...sabar jelah. lepas tu 1.5L air paip habis dok simbah bebird dia then tempat dia kencing.

So itulah antara kerenah anak2 saya kalau keluar jenjalan...sementara ni masih lagi kencing kat toilet perempuan kalau apaknya xder. So kalau ada...let's them with the daddy lor masuk toilet Man.

Cuma pesan saya...utk abang2, apak2 adik2 semua..harap2 kurangkanlah kencing berdiri di tepi2 highway or laluan umum juga dalam toilet rumah or public, kalau terdesak sangat carilah alternative or aku rasa paling sopan maybe korang boleh kencing cangkung di sebalah tayar korang so xderlah nampak sangat korang sedang melepas hajat kecil.  Sekadar peringatan buat mak2 juga, ajarlah anak2 kite kencing cangkung.. saya x cakap saya bagus tapi saya berusaha utk jadi bagus macam uols semua.


Thanks for visiting =D
 Ok babai.

Wednesday, January 28, 2015

Betuah punya anak!!

Assalamualaikum!
Hmm meh ler tengok muka anak2 ku yang suci murni tapi aduhai...yang sorang ni menduga kesabaran sungguh, siap mak menangis tersedu2 hokey kenangkan perangai anak yang aduhai...sangatttttttttttlah baik.
Serius, saya siap nangis depan dia then the best is dia pon sama2 join saya nangis sambil cakap lain kali x buat lain...hmm dia punya lain kali tu...kekadang x dan sampai 5jam dari adegan nangis tu...dah dia ulang balik semula.

Mungkin juga anak saya ni kurang perhatian dan kasih sayang ker??? kami terlebih2 bagi kasih sayang?? HEHEHE
Sejuk tengok dia buat homework kan....
Sabtu yang lalu... very mencabar kesabaran sungguh dan sesungguhnya saya mengaku, emosi saya dibuli/didera oleh si anak.

Sabtu pagi... seawal pagi dah terjaga, hmm my pakwe OS ke Kemaman ..dah berlepas on Jumaat.
Pagi tu bangun je terus kalut2 basuh baju, lipat baju yang ciput tu then rendam kasut si anak2 bujang... dah siap tu sambung pula berus bilik air pula...siap tu si abang dah terjaga, lapo katanya...kite pon siap2 goreng nugget and sosej, dia dah siap bedal kokokruch with coklat milk.

Sapu sampah... baru nak duduk si gegel bangun, meliuk sana meliuk sini...aleh2 minta nenen.
Dah siap nenen dia, kalau dia dah terjaga kenelah layan dulu kalau idok..dia ngamuk..dh main2 kejap ingat nak sambung mop lantai...dah yang no-2 pula bangun...bangun cakap lapo...oklah, dia ni semua bedal so kite masakkan utk dia mini pau red bean. So pau tu kan instant so kenelah steamkan dulu...aku pula tak terpikir nak steamkan dalam rice cooker..dok tengek kuali and letak ler pau tu dalam loyang then letak atas kuali tadi dan tinggal pi mandi sambil slow kan api dapur masak.

Dalam mandi tu dengarlah suara si no 2 & no 3 ni kat dapur...jerit gak tanya buat ape kat dapur..si abang jawap xder paper... Si gegel tu kamching sungguh dengan si no 2..perangai...masyaallah, ngikut si no 2. kuuussss semangat, melasak macam hero gaklah walaupon dia tu heroin.

Dalam pasa syiok mandi tup2 terbau benda / something terbakar...cuak dah...buka pintu bilik air...xder orang kat dapur, pastu tengok api kat kuali small je...jengah gak sana sini...xder nampat terbakat ape2 tapi smell something burn tu adalah...pastu baru teringat, owh maybe sebab x buka fan dapur utk sedut bau keluar... on switch so mak pon sambung mandi, pastu dengan lagi suara budak berdua ni... saja buka pintu bilik air dok intai ape sajalah budak berdua ni buat sekali...dia main bakar2 LIDI PENYAPU.

Ku sergah sekali terus mencicit dedua tu, sabar jelah...dalam pada tu membebel jugalah mulut mak ni potpet2...awak dok risau kot terbakar ape2 ke kan, dah satu pekerjaan pula bomba datang tolong padam api. kisah api pon selesai... lewat tengahari bila semua dah siap makan...mak pon minta izin anak2 nak melabuhkan mata...gila penat hokey, pukal satu kali buat kerja rumah memang rasa pinggang nak putus 4. HIHIHI...so mak dah siap2 pesan jangan main api macam tau je, jangan keluar rumah... ape2 gerak mummy dalam bilik...menjawap yang sulong. OK mummy. (mak dengan gegel pon kroh...kroh...mrmbuta).

Dapatlah lelap dalam sejam dua kot... bangun2 tengok si abang dengan adik sibuk memain..oklah, xper mood mak korang sangat baik. HEHEHE sepah2 pon mak korang akan kemas sambil mulut diam,x membebel macam biasa. Dalam pada nampak normal tu...sebenarnya ada yang x normal.

Masuk dapur sekali tengok kain lap berselerak atas lantai dapur..ingatkan kot depa ambil air mineral dalam tanker tu tertumpah ke kan...oklah, tapi air masak memang siap sedia dalam botol 500ml so senang nak teguk gitu je kalau x sampai capai cawan.  nampak flash air masak terbuka penutupnya...tgk air panas dah luak suku padahal sebelum tidor tadi baru je masak air full 4.5L dalam flash tu... tgk tabung botol air 10L dah kosong, padahal tadi baru pakai dalam 3L utk masak air..pastu lastly beru perasan tanker air meneral tu 10L KOSONG habis langsung... tabung air masak ku 1L pon kosong gak.

  WHAT!!! korang rasa macam nak menjerit tak panggil  si ARYAN tu??? almost 20L air entah manalah dia pi buang aku pon xtau. WAWAWAWA...seriusly...kalaulah syaitonnirrogim tu bisik sikit je kat telinga aku suh bedik budak tu...mesti berbirat2 si aryan kene...tapi kan...memang sabtu mood aku baik sangat...malaikat melindungi aku so xde rasa nak mendebik ke ape, terus mulut bising2 gaklah sebab main air panas pastu membazir air sambil2 tu tangan ngelap gak..si abang pon ku bahan gak..jadi abang bukan nak monitor adik dik dok khusyuk main game kat HP...

So dalam pada tu...Aryan dah kunci diri dalam bilik kami so ku acan dia nak pi keluar gi kedai...dia duduk diam dalam bilik...so aku pon xder rasa marah ke ape..terus bawa 2 budak lagi pi kedai...
Tapaw nasi... utk dinner niat hati nak makan kat luar terus terbantut.

Dalam pada tu mengadulah kat my darling...aleh2 , mak jugak kene marah balik sebab tidor. HAHAHA kemain aryan kan...kuat betul power ko sampai daddy pon bising kat mummy balik =p.

So..kesudahanya..kene looking another solutionslah kot, maybe kene start pakai coway ke lepas ni...save sikit kot budak2 x main..tapi nak cakapkan, gilalah...si aryan ni memang berani budaknya compare Irfan dulu.  saya ingat lagi, dulu irfan sekali je kite cakap..NO,DON'T TOUCH ..HOT. bila dia rasa sekali pastu dia ingat dan x buat dah..si aryan tu, aduhai...banyak kali pesan jangan main air panas nanti masuk sepital...TETAP gak itu nak dimainnya...geramnya lahai..nak kata kat sekolah x belajar all ni..memang belajar sangat pon.

Bersabarlah hati, 3 orang anak 3 ragam yang berbeza..rasa macam nak pengsan, camne nak tambah anak lagi ni?? HUHUHU semput napas mak.
Si abang, x yah nak pertikailah, dah pandai bawa diri.

 Thanks for visiting =D
 Ok babai.

Friday, January 23, 2015

Berkemas...

Assalamualaikum! 
 
Pak google...pinjam gambo yer =)

So lepas officially pindah office makanya moh kite berkemas pula yer, mana sampah sarap yang buat2 semak mata tu lekas2 masuk tong sampah sebelum menjadi sayang x nak buang ken....

So next week kot baru sempat nak mengupdate cerita fantasi. HIKHIKHIK
Salam hari jumaat korang =)
 
Thanks for visiting =D 
Ok babai.

Wednesday, January 21, 2015

Kami berpindah!

Assalamualaikum!
 We are moving, so tu yang agak busy mempacking barang2 utk pindah new office.
TQ google (pinjam gambar)
Alhamdulillah, dengan rezeki yang sedikit tu kami memulakan langkah baru dengan berpindah ke office yang baru... syukur, proses perpindahan berjalan lancar.

Last sunday kami dah buat warming new office, buat tadarus and khatam al-quran, buat solat hajat dan sedikit jamuan utk tetamu yang hadir... (gambar saya share dalam entry yang lain ke =D)
Nanti dah settle kemas new office, kite bersiaran macam biasa. Aceewah!! ayat macam bagsu2 jerk =p


 Thanks for visiting =D 
Ok babai.

Friday, January 16, 2015

FRIENDSHIP VS SCANDALS.

Assalamualaikum!
 Hmm nak nangis boleh dak???
Tumpang bahu sat..nak cry bebanyak ni =(
Sape tau beza hubungan persahabatan dengan hubungan sulit??
**General knowledge**

Saya tau! 
betulkan saya jika saya salah dalam pemahaman saya.
SCANDALS / AFFAIRS


 Hubungan sulit...phew!! hubungan yang lebih pada hubungan perasaan kot.
Hubungan yang banyak kita dengar berakhir dengan aksi yang tak sepatutnya... >,<

Pada aku, persahabatan... tak melibatkan perasaan.
Ko tahu batas2 ugama, of couze ko x buat benda2 pelik kan... dan kalau persahabatan tu berlainan gender, WAJIB tak ada sentuhan fizikal ye...HARAM!!, ko bujang ke, ko janda ke, ko isteri orang ke sama je tetap HARAM!! clear kan???.

Jangan tgk persahabatan macam ni ye...HARAM, just nak suh korang baca Quote dia je =)
Pada aku persahabatan dengan berlainan gender ni sebab aku lebih suka dengan opinion dorang sebab depa ni kalau bagi opinion x melibatkan perasaan tak macam kite orang pompuan ni kadang2 pendapat tu melibatkan hal2 emosi.  then most of them terror bab2 IT, gadgets kan...hihihi so tu gunanya sahabat berlainan jantina.  
IT'S my MEANS of FRIENDSHIP!
 Ape pon.. jangan salah menilai erti persahabatan... kalau perlu selidik...selidiklah, jangan main serkap jarang je, nanti ada hati yang terluka.  Jangan kalut dok dengar/terima bulat2 cakap orang lain tu sampai suara / pandangan empunya badan tu x diendah..bahaya tu.

*Sebagai peringatan diri sendiri gak ni*
Jaga bahasa, jaga lidah...jangan dok rajin menjaja, menghasut, memfitnah, mengapi2kan orang lain, mana tahu kendian hari kite pula yang kenekan... peringatan gak ni, hidup kita ni ibarat roda, kadang2 kat atas...ada kala di bawah, bila ada kat atas tu beringat2lah yer...bukan selamanya awak kat atas je yer...adakala ke bawah juga =) ..


Thanks for visiting =D 
Ok babai.

Wednesday, January 14, 2015

Berita yang mengejutkan >,<..

Assalamualaikum!
  Haih, meh story pasal anak buah pula...
Hari yang sama kejadiannya time aku balik from Kuching.
Aku touch down dalam sekitar jam 8.50pm, by 9pm tu aku dah siap2 kat arrival hall, tunggu sang arjuna beta datang jemput ^_~. (kangen sama sang arjuna).

Dalam excited nak jumpa sang arjuna tu tup2 dapat call dari adik.. agak pelik tapi aku angkat gak ler kan... dia tanya... eh orang nak bagitau ayong ni, shami x-siden.
Ha?? x-siden?? kat mana? bila?? langgar ape??teruk ke??
Orang x taulah...orang pon tunggu berita dari abah ni, Ain dengan abah kat hospital Tg ni tengok shami. koma katanya... xsedar pastu patah kaki.
hah?? koma. teruk tu...(sambil2 bebel2 bab naik motor segala ni kan..)

Malam tu gak doktor transfer dari Hospital Tg ke Hospital Sg Buloh.
Esok petang nya lepas kerja terus zasss ke Hsopital Sg Buloh.
Semua kes anak2 bawah umur bawa motor x-siden. Semua kes dari Hspital Tg =)
 Zaman sekarangkan... budak2 lagi suka sana sini naik motor walaupon tau bahaya motor dipandu tanpa helmet sebab kawasan kg =(
Kite dulu, rempit naik basikal je. HEHEHE rempit dengan kawan sekelas sebab rumah kami sebelah-sebelah je tapi yer arr, rempit2 pompuan ni mana nak laju sangat sebab takur jatuh HIKHIKHIK.

Masih mamai...

My sis in law
 Aku sampai, tgk2 ada sepupu with my brother and he wife dah ada melawat..oklah kan, kesian budak sorang ni...eee kalau ikut hati rasa nak tenyeh2 je tapi yer arr, dia kene pon otw nak gi rumah my mum a.k.a nenek dia. Hmm so kat peha tu dah masuk besi pon, now masih MC lagi...lom sekolah.
Ni lah kalau ada anak bujang, yang kalau ada anak dara lain pula kesahnya =)
*stop cerita x-seden*

Ni pula sedikit bingkisan cerita anak2 ku yang bercuti di kg totally kat kg, cuma a few days je dia orang ikut ke Melaka itu ponnnn kene paksa baru nak ikut boleh??
Kemain kan.. seronok ler tu duduk kg sebab boleh main beskal kat dalam rumah nenek pastu kongker tv tengok katon dari pagi sampai malam. Aduhai anak..
 
Muka ceria.
 Bayangkan...baju buruk ni depa dok pergi rumah kenduri rumah arwah Mak Long kg. Aduhai.. dah xder baju cantik ke nak pakai nak oit..orang tu dah ler buat kenduri arwah. =( (Malu  mak tau!)

Lepas kenduri, sebelum balik rumah nenek semula
 Menjakun anak2 ku tengok my kezen main gasing ^_^

Lat a few days dapat pula berita yang jari abah aku pula hampir terputus kene parang. Aduhai! satu2 kesah terkejut aku dapat.  Sib baik kejadian tu time adik aku ada kat kg...kalau x...abah menang x ke hospital ler tuh.

Ni pon kene paksa ke hospital...kalau ikut abah x nak langsung pi sepital, malas katanya.
Hmm tulah, degil gak tu ...dia je nak betul.  Adik aku drive abah ke emergency so jari tu berjahitlah...kata adik aku, depa cari tulang jari tu x jumpa...lololo, scary hokey.
Mak dengan abah saya ^_^
 Molek sangatlah kan...dedua kaki berbalut. HAHAHA, sehati sejiwa gitu (^_~)

 Thanks for visiting =D
 Ok babai.

Monday, January 12, 2015

Panic Sebentar!!

Assalamualaikum!
 
 -Gambar from google-

Macam ni lah saya lunch tadi.
Hari ni hari pertama ke sekolah so My boy Irfan pon 1st time nak menggunakan khidmat van sekolah yang baru due of my friend dah tak dapat nak send my son anymore.
So sad tapi yerlah have to move on gak.

Nak dijadikan cerita, pagi ni saya terlewat bangun dan semua orang pon lewat gak. HAHAHA
Saya tidor on 5.30am seriusly memang mata x boleh nak bertahan gak then terjaga balik 6.20. HAHAHA kelibut hokey siapkan anak2.
Van baru ni by 6.30 dah jalan kan so aku pon dengan redha, pi hantar my boy terus ke sekolah... Oklah, by 7.02 dia dah terpacak depan pagar sekolah... settle satu bab.

Tengah hari tu, van baru ni ambil lewat sebab budak tahap 1 (darjah 1-3) & tahap 2 (4-6y) dia ambil sekali..tahap 2 balik kul 1.20 ke 1.30 ke gitu2lah.

So aku ni by 1.10pm dah terpacak kat sekolah konon2 bawa bekal nasi ayam tapau for irfan utk tean dia makan kat sekolah due tunggu kezen dia tahap 2 balik sekolah sebab depa 1 van pagi petang so senang kan..ada orang tolong perhatikan my bujang.

Sampai sekolah aleh2 cari2 x jumpa. Hmm memula pelik gak...manalah budak ni pergi...dia orang keluar 1pm pastu cari tempat biasa budak2 tunggu van pon xder.
 Sudahnya ku tunggu anak buah ku habis sekolah, dia cakap budak darjah 2 dah keluar jam 1 tadi maknjang, kayanya... habis dengan dia2 sekali cari kat tmpt tunggu bus.  Aku pula cuak...ada rasa2 sikit lagi nak meraung. HIHIHI dok terbayang2 dah anak aku kene colik ke???

Cari punya cari rupanya..alhamdulillah dia dengan kawan dia dah masuk dalam van baru .. sebab pagi tadi dok pesan kat dia... Irfan nanti balik ikut Azim ye...karang naik van sama dengan Azim tau, sekali dengan abang aiman... Iya jawapnya.
Betullah tu...si Azim tu kenal dengan akak yang bawa van tu so kire selamatlah kan dia orang sebenarnya. HAHAHA aku je cuak sebab cari anak x jumpa2 sampai tangan dah start menggeletar nak call pakwe cakap anak hilang. HAHAHHA

ape pon, syukur...anak aku selamat sebenarnya, dah lama kot dia dalam van baru tu. kire oklah kan, dengar kata. tapi memang dah pesan jangan nak maian gusti2, main lasak2 karang hidung berdarah payah. Siap pesan, jaga kasut...jangan sampai kotor ^_^.
**Tu ragam anak sulong**

-Ragam anak ke-2 pula-
Dia hari ni 1st day so sekolah balik jam 10am.
Dia dok complain, sekolah hari ni x best sebab sekolah kejap je, pastu dah balik...pastu teacher tak ajar ape pon.  Teacher suh lukis 2 je hari ni.
Bila tanya, Aryan lukis ape?
Lukis gambar ball.
Cantik x lukis gambar ball tu?
Entah jawapnya...
Siapa kawan lain lukis ball?
Dia cakap xde sape pon lukis ball dia sorang je...kawan lain semua lukis gambar bunga.
????
Bila tanya nape x lukis gambar bunga gak macam kawan lain, dia jawap..
Aryan x tau lukis gambar bunga so aryan lukis gambar ball je lah.
Sabar jelah... (dia pula memandai jadi cikgu sendiri ^_^)

Dia tanya saya, ngape x tunggu dia kat sekolah macam mummy daddy kawan2 yang lain?
Ku jawap...aryan dah lama sekolah sana..x yah tunggu pon aryan dah pandai nak ke mana2 kan..
Dia x puas hati, dia ckp lain kali tunggulah mcm mak kawan aryan yang lain...
Ku jawap..nak suh tunggu, cakap kat daddy sebab aryan daddy yang hantar, Abang Irfan mummy yang hantar so mummy tunggu abang irfan lah, mana boleh nak tunggu 2 sekolah lain2....
Diam je dia, tapi ada dia membebel sikit x puas hati gak tu =p

Ok..tulah ragam anak saya 2 orang bujang di hari pertama bersekolah hari ni =)

 Thanks for visiting =D 
Ok babai.

Jalan2 & Makan2 di Johor.

Assalamualaikum!

Hi uols!! 
Kami ni nak sembang2 pasal Short trips ke Johor pula.
Trips yang jalan2 cari makan sambil kerja boleh??

Kerja ke JB ni sehari je so sebab kali sampai awal sehari makannya moh ler jalan2 cari makan, imbau kembali kenangan sewaktu study di sini =)
*entry terperam*
Stay kat sini ^_^
Lepas rehat2 kejap terus buat site visits sampai jam 6pm.
After that...jom keluar cari makan...lapo. 
HEHEHE

Kami lepak kat Larkin...jom makan =p
our menu for 4pax =)

Dalam mangkuk tu it's Kacang Pool, sape pernah makan??
Ni .. pertama kali aku makan. HIHIHI x tau nak cakap ape tapi aku kurang sikit sebab gamaknya x pernah makan kot. HAHAHA.  Dia makan dengan roti. Kami berkongsi ye, order 2 sets sudah =)

Nampak!!! meriah makan kami. HEHEHE
Sebelah tu my boss ^_~

Ni PEPES namanya...sedap!!
 Seriusly, memang sangaaaaaaaatttttttttttttt sedaaaaaaaaapppppppppppp!! 2 bakul rasanya 80% aku makan sorang. HAHAHA. Terasa2 kesedapan itu.
 Nak order kali ke-3, sekali kedai nak tutup dah. HAHAHHA.
**pestime nampak benda ni ingatkan otak2 dah jadi pendek2 macam ni, siap tanya member..ngape otak2 jadi size kecil comel gini?? mana puas makan ni. HIHIHI**

Otak2
Owh!! heavennya ...syorga makan2 kat JB ni.  Sape yang jenis diet2 memang telan liurler korang. HAHAHA.
(tetiba rasa otak2 kurang sedap nak dibandingkan dengan pepes tadi =p)

Lepas tu kami ke rumah member kejap nak tumpang solat then sambung jalan2 cari nasi utk tapaw bagi staff sorang lagi yang stay kat hotel time kami nak keluar tadi =)
Aku bungkus otak2 and PEPES je utk bekalan makan malam nanti.

Sebelum tu meh belanja gambar gediks sat!
Amacam?? Ada gaya tak???

Try test namanya ^_^

Ambil feel sat. LALALALA
Owh, don't worry...ni motor adik pada kawan saya so berani ler beraksi gitu sebab tau tuan ken.. HAHAHA


Thanks for visiting =D 
Ok babai.

Saturday, January 10, 2015

Jalan2 by Komuter.

Assalamualaikum!
Hai uols...

That day berkesempatan bawa anak2 ku yang berderet ni naik kemuter then putra lrt.
Marathon depa dapat rasa naik...ni pon gara2 nak jumpa kawan kat KLCC, dah timbang kali timbang kilo sama ada nak drive or public transport je so decide by public transport much more better kot dari harung jem di KL tu.
So inilah keletah anak2 ku dalam train.

Iman...x nak duduk diam2 atas seat, sibuk jalan sana sini =)

My bujang2. HIKHIKHIK
Yang sulong dah ada treadmark bila nak bergambar...
Yang no 2 pon dah ada treadmark gak.
Hmm besar dah anak2 aku ni.

Owh my Iman ^_^
so perjumpaan aku dan kawan oklah cuma, macam biasa...Aryan buat feel but my friends ok je. HAHAHa gasaklah korang.


 Thanks for visiting =D
 Ok babai.

Friday, January 9, 2015

Day-2 KUCHING

Assalamualaikum!
Good morning sunshine...
Pagi yang indah, terbabas tidor tadi sempat recovery balik ape yang tertinggal / terlepas due tidor tadi, so dah siap semua kerja yang patut makanya kite mulakan hari ke-2 ni dengan santai2 je.
Ni sambungan dari *CLICK SINI*

Pagi ni sarapan dalam bilik je...hambek ko, macam queen sangat semua order masuk bilik =)
Lepas tu santai lagi sambil tengok2 tv... lepas tu check-out ler nak balik dah petang ni...

Kawasan lobby hotel
Suka betul tema dia..hitam merah putih ^_^

Selfie sat ^_~

Pelancong OKU
Owh satu benda yang aku perasan...hotel ni macam atas bukit sikit/kawasan tinggi sikit dari jalan raya so kalau yag berkerusi roda memang masalah sebab xde laluan utk wheelchair ye so korang jangan risau... ada staff hotel yang akan angkat korang sampai ke lobby ye.

Kali ni staff yang pakai baju merah besar tu yang angkat pengunjung tadi =)
maybe in future hotel ni boleh sediakan laluan utk pengunjung yang kurang upaya.
Sebab location dia memang dah strategik sangat dah tapi tulah kalau x mesra OKU ni sukar mereka nak bergerak ke sana sini... (sekadar cadangan je).

Ok, lunch tu Nana and the geng bawa ku ronda2 bandar Kuching then terus ke Mira Kek Lapis ye by car, so depa nyeberang pakai jambatan Kuching tu ye :=)

Mira Cake House
Sape rajin boleh nyeberang kat semalam aku tunjuk tu so jalan kaki sikit pon dah sampai =)
X mungkin akan sesat hokey, don't worry.

Tester...makanlah korang puas2

cantikkan??
sedap2 belaka cuma beli kat sini agak susah sikit bagi saya yang pantang coffee, nescafe, tiramisu or mocha...sebab dia dah letak macam ni, xde sape yang jaga tempat rasa ni so x boleh nak tanya mana kek yang ada campuran bahan2 di atas =)

Biasa kalau beli kat waterfront or kat pasar satok ke, or tepi2 kedai ke...ada tester gak so korang boleh rasa , boleh tanya jadi kurang risiko termakan yang ada bahan2 yang saya x boleh makan =)
Harga berbeza ye korang beli kat pasar satok kat tepian kedai kat waterfront dengan harga kat sini.
 
Siap ada offer hokey... gila x nak.
Ni offer kek2 biasa, tapi kalau yang premium punya kek memang harga mahal sikit dari yang biasa but stil lebih murah dari uols beli kat tempat yang saya mentions di atas =)
Sikit je shopping
 Janganlah korang percaya sikit ni je ku membeli... 6-7 biji aku memborang that day.
Ni tengah2 memilih perasa siap dok kira sape aku nak bagi ni. HEHEHE , aku punya sendiri pon dah 2 ketul...tu lo kira kawan2, pengasuh semua tu. Hehehe jiran2 lagi.

Siap wrapping, nyaman bhaa

Senget dah...banyak sangat membeli :)

With Nana (my niece)

Lagi sekali sebab Nana cakap x tunjuk kek lapis =)
Eh Nana, dah ko nape lagi tinggi dari maknjang ni??
Nyampah!! nampak naw maknjang ko ni rendang, huhuhu

3 stooges
Cecomel je memasing...maknjang tumpang nampak muda gak eh... hikhikhik.

3 stooges gak
Eh...korang memang tinggi ke atau maknjang yang kurang tinggi??
Pelik sungguh aku eh, nampak katik sangattt.
*tangan siap tergantung di bahu Ayu =)*

Ikan Terubuk Masin
Sini pon ada jual gak... biasa ada jumpa kat market Pasar Satok tu je.
As usual...memang x lah kan nak membeli Terubuk Masin ni. HIHIHI takut bau =p

Dalam kereta Nana and the geng
Now heading to airport...walaupon flight aku on 18+ tapi by 2pm+ dah terpacak kat airport.
Awal sampai sebab Nana and the geng minta time off semata2 nak hantar maknjang dia ni pi airport..so terharu ok...
*Thanks Nana and the geng*

 Beg ku yang dah beranak 2 ketul . Hihihi

Lepak tepi dinding...cari plug, charge hp =p

Musafir
 Sian lepak atas trolly je minah sorang ni.. =)

Main msg dengan pakwe. Hihihi.

Sempat lagi... Ni pon msg kat my pakwe gak =p

Lunch cum dinner ye.

My faveret

Nyaman...
Nampak x ape persamaan di situ??
Paper bag kami sama. HIHIHI
-malu-
.
.
.
Tadaaaaaaa.
Safely landed di KLIA 2, alhamdulillah.

Jumpa lagi dalam toilet KLIA2 =p

Kalau korang x larat jalan boleh tahan kereta ni, dia send ke lift or lokasi yang ditetapkan.

Information Counter
So berakhirlah cuti2 Malaysia saya di Kuching =)
**This year rasanya 6-7x ke Kuching ada yang saya tulis entry, ada yang saya just update dalam album FB, ada yang saya post dalam IG je dan ada juga saya x declare pon dalam Swan saya berada di Kuching **
*Pecah rekod sebab banyak ke Kuching in 2014*


Thanks for visiting =D 
Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA