Translate

Monday, June 30, 2014

Rentetan Kisah adik OKU Firdaus!

Assalamualaikum... dan salam Ramadhan!
Last week semua gempar kesah penemuan adik OKU Muhammad Firdaus kite dalam keadaan yang sungguh menyedihkan...dalam kite bersuka ria, makan berlebih2an masih ada yang tak makan atau kurang makan. Syukur alhamdulillah pada rezeki yang Allah bagi.

Saja ajak2 kawan release tension kejap... off kejap dari pikirkan hal yang kite kurang pasti yang mana betul yang mana salah... ada kawan pesan, takut jadi jatuh fitnah dari ape yang kite komen kan...
so I bawa uols for light chat with kawan2 sekolah yer... 
























Gitulah kesah sembang2 kaum ibu yer.... ape pon tanggapan orang berbeza dari pelbagai sudut.
Kalau kite di sudut yang sama tapi cara kita berpikir tetap berbeza, kalau kite pikir positive...insyaallah u r always see the positive thing tapi kalau mind set dah setting negetive, u buat macam mana positive pon it's become negetive too.
*Maaflah kalau ada yang terasa saya permainkan isu anak saya sorang kurus kering dua lagi agak berisi*
No heart feeling yeah!.

Pasal adik Firdaus tu, semua orang pon salah... mak dah tentu salah kan...sebab macam2 cerita saya dengar..ada yang cakap mak melaram, anak yang lagi satu dijaga rapi ada yang cakap kalau miskin bagai mana pula ada akaun FB dan sebagainya...maaf saya tak tengok pon FB mak budak tu, banyak juga link blog yang saya terima ape pon, the way kite membela anak tu salah, yang lain2 tu saya tak pasti nak komen ape.

Sebab, kalau betul tak xde masa...OMG! awak kerja 24j sehari??7hari seminggu non stop??
Yapadah...udah rupa macam robot a.k.a mesin pula eh?? Eh , mesin kat kilang pon ada cut off time dia tau...bukan kerja 365hari setahun. So tulah yang saya boleh rumuskan.

Semoga pendedahan ini membuatkan kite lebih peka pada jiran2 tetangga kite...not like me, Damn! jiran sebelah pintu pindah pon I tak tahu... -__- tu tanda saya memang tak bergaul dengan orang lain =)

Saya berharap sangatlah kan...semoga perihatin kite ni bukan bermusim tapi berterusan...kalau bermusim pon tak guna...korang pongpang2 sekarang ni, bila kes selesai, dah back to normal balik...bila jadi balik...pongpang2 bagai nak rak pastu dah senyap balik. Hemm ada sape2 tahu ape jadi kepada ibu kepada arwah Sofea yang mati kene sembelih di sg ulu kelang tu?? anyone know about her? dah kene penjara ke? kene denda ke??

ape pon, kite sentiasa berwapada gak eh...sekarang ni kat FB kat WA rajin sangat orang share pasal colik budak pula...pasal ambil organ badan. Hemm menakutkan juga saya ni...alahai anak2 ku, kesian, korang hidup x merasa bebas macam mak korang dulu lalui. Ape pon berhati2 selalu =D
*Pesanan dari seorang ibu beranak 3*

Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Friday, June 27, 2014

Bila kawan berbicara...

Assalamualaikum...
Bila kawan gila dah free, so selambak msg dia hantar. Hahaha...
*Jangan pikir aku ada scandal pula yer*
#Aku send kat FB, ada yang PM cakap...scandal ke???#

 Choi, kalau scandal korang rasa nak ke tepek kat sini?? Gila, tapi aku pon xde scandal. Hahahha...orang lain aku tak taulah kan...kot jenis sepisis ada scandal tapi nak tepek kasi orang lain tahu...entah..I bukan jenis nak berscandal...cukuplah jaga pakwe sorang tu dengan 3 orang battalion tu, otak pon dah penuh...tak dan nak pikir scandal mendel ni...BUANG MASA! 

Enjoy the way ada kawan yang open minded =p
       
Pasal FIFA...



Semikut pon jadi bahan gak =D

Suka tik je nak suh aku buyut lagi...aku nak tutup kilang le hoi!!!
(^_~) 

Pasal plet kereta pula. 

Macam2 topik boleh dikongsi cerita.

Sayang abang aku ni =,=



Thanks for visiting =D 
Ok babai. 






Thursday, June 26, 2014

Jom tukar style!!!

Assalamualaikum...

Korang...ada tengok tak pasal cara lipat stokin yang cute-miut tu???
2-3 minggu lepas kecoh kejap cara2 lipat stokin so bebaru ni aku pula try lipas cara tu...
Cantik weih!! kemas =)

Ni cara biasa/lama aku lipat setokin yer.
Setokin anak ke setokin apak ke, memang macam ni aku lipat =)

Meh...aku ajar pula sebab tetiba aku terajin nak buat uji kaji cara lipat comel tu.
Memula korang kene leperkan setokin... tang tumit tu kene leperkan macam stokin seolah anak ku ni.
then...

Korang jadikan dia macam huruf T, kalau jenis setokin yang panjang, bucu kiri kanan korang kene lipat sikit sebelum follow step berikutnya supaya nanti sock tu nampak kemas ye.
then...

Hujung kanan or hujung kiri dilipat macam ni,
then...

lipat the other side, then...

Dari atas ke bawah pula. then...

Baki bucu yang macam kat atas tu korang semat / selit ke dalam sock tadi. 

Tada...kemas kan...kan, i suka.

Tengok...banyak ruang boleh berjimat hokey... impress I tau =)

Actually bab selit2 ni dah biasa buat sebab cara ku lipat sependar memang macam ni.
Meh aku ajar cara lipat sependar anak teruna den yer...

Ni bahagian depan...

ni bahagian belakang...ikut koranglah nak lipat dari arah depan or belakang...macam aku , aku lagi suka dari bahagian depan sebab dia punya sependarkan ada garis tengah tu kan so senang as guideline di situ.

Dari kanan ke kiri or sebaliknya.

The other side pula...

Lipat ke bawah pula then baki tu semat dalam sepender tadi...

Tada...comel dah. Hehehhe ni dulu aku belajar dari my lovely maid, dia yang mulakan cara lipat sependar ala2 simpul ni. kemas tau... kalau buat cermat, korang main balik2 pon dia x terbuka tau,,,x terbarai senang kata =D

pandangan dari Bahagian belakang pula.

Ok dah..tu je tutorial hari ni. Hehehhe, pi sambung buat kerja ye =P

Thanks for visiting =D
 Ok babai. 




 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Wednesday, June 25, 2014

RoadTax owh RoadTax.

Assalamualaikum...

Meh..meh.. nak sembang pasal pengalaman cabut roadtax kereta sendiri.
Hemm... i kan biasa MEM je..ape nak order je, so nak dijadikan cerrita... biasanya roadtax ni memang suami yang uruskan... hai, kan ada suami...of cause lah kebajukan isteri suami kene jaga kannn.
Biasanya segala urusan kereta memang suami yang settlekan, dari nak buat roadtax sampai lah ke pasang roadtax it's self...i tahu semua ready. Hehehe

Nak dijadikan cerita...
Roadtax almost nak tamat tempoh, sang suami pula busy ke sana ke mari siapkan kerja dia pastu dengan jadual outstation dia yang sangatlah pack. Dalam kalut2 siapkan barang kerja ni tetiba baru teringat pasal roadtax yang expired nya hari ni - 250514.

OMG!! pakwe saya dah 2hari away from KL so ... sape nak tampal roadtax ni???
Ape lagi dok pongpang2 pada sang suami sebab dia pergi tapi lupa nak tampal roadtax baru. Huhuhu dah lah kebetulan lusanya ada meeting so tak kan nak bawa kereta with roadtax mati...dah gila ke happer.
So hendak tak hendak, mohler singseng lengan kite belajar tampal roadtax.

Roadtax lama... tu sampai kepot2 plastic cover tu...

Bila dah kopek tu of cause ada baki yang tertinggal kat kacakan...so aku kikis pakai belakang pisau, scraper aku tak jumpa so hantam sajalah....

Nampak tak, glue roadtax tu melekat so bikin comotkan...meh aku bagi petua yer cara nak hilangkan gam tu.... korang dah siap tanggalkan roadtax lama tu dah clear semua so uols ambil minyak masak tu..bubuh kat kain kan then lap kat area comot gam tu then terus apply dengan sabun immediatly pastu lap pakai kain kering.
Hasilnya...memang tadaaaaaaaaa, clean ok.  Petua tu husband yang ajar. Hehehhe.

Ok, dah ber roadtax baru.
Kali ni aku bijak sikit.... roadtax tu aku tampal kat plastik ni, so plastic ni pula baru tampal kat windscreen so insyaallah next year tukar roadtax, kite terus buang je plastic ni so tak yah dah nak gosok2 gam roadtax bagai dah. Hehehhe terror tak I???

*pengalaman pertama tukar roadtax sendiri, heww*

Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Tuesday, June 24, 2014

Ahad yang indah!

Assalamualaikum....
Mak anak - beranak pi sarapan.

Disebabkan sang suami takde so moh ler anak2 kite excersice pi makan kat kedai... sambil nak ke kedai tu, kite jalan kaki yer...
Dan 4 beranak ni pi sarapan coti canai kedai Pak Ali, anak2 makan roti canai sorang sekeping, air milo tabur sorang satu, mak makan nasi putih ayam goreng + bihun sup (kongsi and tapaw bawa balik rumah) also air suam untuk mak... total is RM13.50, jimat sangat, kalau mamak tu hemm 20+ rasanya. 

Ape pon alhamdulillah...ada rezeki nak bawa anak2 enjoy sarapan kat luar walau pon ada bunyi2 mulut tu cakap..kan best kalau daddy ada kan..boleh makan sama2 =)
 Kalau daddy korang ada, tipis sikit harapan nak sarapan kat luar nuu, mummy gak ler kene masak. Hehehhe.


Thanks for visiting =D 
Ok babai.



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Monday, June 23, 2014

PARENT's Day!

Assalamualaikum semua...

Today nak sembang pasal kesah anak2 ku.
Venue : SKSri Damansara II
Date : 210614
Time : 8.30-12pm
Hari IBUBAPA bertemu cikgu di sekolah a.k.a hari ambil result anak2 yer.
Hal ni aku dah pungpang2 dalam FB tapi of cause le kan...FB aku bukan semua aku accept as friend sebab aku pon nak privacy gak... sebab ramai sangat yang jadi spy sekarang ni, hemm tak cukup kerja aku rasa depa2 ni...tak per tweet saya open to public, don't worry ye =P, boleh follow di situ.

Pada mereka yang anak2 masih kecil...HAHAHA korang tak yah nak over macam aku ni, SILA jangan gedik nak ikut peel aku yang over sangat bak kata sang suami.  Pada yang anak2 dah besar, dah melalui... Hihihi...korang sure senyum sumbing sebab dok letih gelakkan aku kan...x per aku redha =p lepas ni aku jadi senior gak macam korang. Hahaha, dah melalui detik ni, so future boleh tolong gelakkan our junior gak (^_~).

So by 9.00am mak with battalions dah terpacak kat depan kelas si anak. Amboi..siap berbaris tau tunggu turn, kalau ikut kebiasaanya lepas ambil results dah boleh bawa anak2 pulang tapi due aku otw ke sekolah WA dah berbunyi2, akak, Airil tak boleh baliklah kak...cikgu kata kementerian tak kasi budak balik awal...  pulak dah, dah jadi kerja mak nak datang semula jemput kan...

We are here =) 
Iman gediks...

Diam sekejap je pon budak ni...pastu dok kejar dia sesaja...

Eh, tak nak pandang pula...

Anak sape ni???

Pose terbaik di alaf ini. Huhuhu.

BaaChak!!
Serabai rambut heh.

Makcik kecik ni tolong jaga kerusi...

1 cempaka, si anak kelas di sini...
Ok...baru terperasan gambar cikgu takde, Hahaha...
Si emak busy with battalions sekali busy dengar cikgu explain pasal si anak.
Hemm... hemm...hemm...

Puan, jangan risau subject English exam baru2 ni memang "taf" sikit soalan dia...saya pon ada tengok soalan tu, memang high level lah...tapi Alhamdulillah...Raziq boleh buat, lulus even tak cemerlang seperti macam yang lain2 subjects.  Pengiraan kite base on 4 subject ye, BM, Maths, Science dan BI.
Cikgu Noraini rasa dia macam mana? ada potential tak untuk lebih maju.
Owh! ada puan...dia boleh buat cuma agak careless bila menjawap. BI kene banyak buat latihan lah untuk improvekan BI dia.
Anak saya macam mana dalam kelas ye cikgu? ada kawan dia cakap dia suka guling2 dalam kelas, betul ke??
Eh tak delah guling2...tapi dia suka berangan, mengelamun...pandang luarlah pandang padang sekolahlah...suka berangan...nanti saya dah jeritkan..minta maaf ye puan, saya menang menjerit dengan budak2 ni kalau tak pay attention... so bila saya tegur Raziq, dah panggil nama dia...baru dia pay attention balik. macam tu lah...
Owh! tak pe cikgu nak jerit pon *cikgu tak tahu..mak irfan ni pon kaki jerit tarzan gak...setaman dengar kalau mak irfan menjerit* Heehhe.
Cikgu, anak saya ni suka kacau murid2 lain tak??
Owh! tak...Raziq bukan jenis macam tu...dia tak kacau orang tapi macam saya cakap tadi, dia suka berangan, mengelamun...macam hidup dalam dunia dia sendiri.
Hemmm itulah antara sembang mak dengan cikgu ye.
*agaknya...ape yang irfan menung kan???*

Lepas habis siap sembang2 dengan cikgu so kami ke kantin...lapo tu, dari pagi tak makan...dupdap2 pasal results anak yang entah lulus entahkan tidak...
Dan inilah suasana sekolah mengjelang Ramadhan yang bakal tiba, sana sini cikgu2 gigih memanjat dan memasang sepanduk / banner pasal ramadhan.  Ok, teruja aku nak sambut Ramadhan tau... 

Fadilat ramadhan...


Muka mak cover nak berubah jadi hulk!

Mak Irfan yang superb garang!!

Muka mak yang pasrah dengan results anak yang tak berapa nak cemerlang.

Anak dara mak yang tolong pujuk hati mak yang rawan..

Sesi luah rasa yang terbuku dalam hati si emak kepada si bapa.

*Malam tadi punya cerita*
Dialog sang bapa dengan sang ibu.

Oklah yang results Irfan ni, cuba tengok...dalam berangan dia dalam kelas at least dia score juga tau...kalau abang ni, memang xdelah nak lulus macam ni.
Hemm cuba tengok dia no berapa dalam kelas??? Half ok, ngam2 atas pagar.
BM-98, Maths-98, science-98 cuma BI je 72. Emm BI ni yang buat dia drop jauh ni.
Tahu pon...
Cuba ayang tengok, no dalam kelas 17/34, kalau campur kelas pon 17/95. SO means sapa yang dapat no 1-3 tu confirm semua subject 100% pastu yang bezakan dia orang is subjects lain2 tu. Pandai2 ye budak dalam kelas Irfan ni... different markah Irfan 34je tapi tertinggal 16tempat tu...hebatlah budak2 sekarang...
Hemm tau pon, kalau dia dok asyik berangan memanglah tak boleh nak bersaing, cuba esok abang nasihat sikit...kalau ayang cakap dia dah boring kot.
OK, esok abang nasihat sikit dia, bagi ruang kat dia nak berkawan jangan asyik terperuk dalam rumah...
Eh! this week je tau ayang tak bawa dia berjalan...lain2 minggu tu kami keluar je pon outing.  Pesan kat dia...exam bulan 10 nanti tentukan kelas untuk darjah dua...kalau turun kelas, memang siaplah dia tu! *Hehehehe mak tunjuk kuasa vito*

Over all, alhamdulillah...my teruna kesayangan lulus walaupon bukan dalam ketegori cemerlang terbilang macam yang saya angankan tapi alhamdulillah...subjects lain pon lulus dan so far paling teruk pon is B lah, no C, no D etc...

Results - 3A1B
No dalam kelas - 17/34
No dalam darjah - 17/95
Purata markah - 91.5

Keep it up Irfan, mummy tau awak boleh buat cuma awak cuai!!. 
*Ni baru anak sorang dalam sekolah rendah kalau dah 2 orang, alahai..pengsan mak kot tolong pikir results anak2...* 

Nanti sambung pasal hadiah pula...


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 





Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA