Translate

Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan ke-18

Disebabkan cuti panjang so cik darling tapau sekali berbuka n sahur rumah mak sendiri & mak mertua a.k.a my mum ler kenn.
Berbuka rumah mak memang best hendak lagi kebetulan family adik aku pon ado so bertambah2 ler meriah kennn.
Kumpul pula dengan tokey biskut raya (akak ipar aku) so malam lepas berbuka tu adalah sesi order-mengorder biskut raya.
daripada 12 jenis, aku order 4 je. cukup ler tu sebab yg perabih pon aku je...
Rumah close for raya yer.... don't mari to my rumah hokeyy =p

Berbuka with macam2 menu tapi...keterlupaan nak snap sebarang gambo. Ruginyer...
Ada burung masak kicap
bubur lambuk
bihon sup ayam
kuih-muih
char kewtiaw & mee goreng
sample biskut raya
Mangga & tembikai
Air tebu, teh o, jus tembikai dll

Depa buli Iman, pakaikan Iman topi ni like rapers yoy!!
Sian uchuk acam mummy ni, redho lah yer anak ku.

Ni burung yang abah aku tangkap...masih hidup tu.
That night abah dapat dalam 34 ekor.
Yummi.... rezeki lagi tu.

Ada yang abah aku jual ada yang abah buat makan je.

Uik...ramainyer orang. HEHEHEHe
All is my nephews and my nieces.
Ada a few yang xder dalam family kami....
Ape pon memang meriah ler...

Ok babai

Ramadhan ke-17 & shopping raya =D

Yeah!! dapat gak berbuka di rumah mertua.

Petang hari tu kami g shopping barang2 raya, eh!! aku teman adik ipar pi beli baju raya jer sambil tu aku angkat gak selai duo mana2 yang berkenan.
Tahun ni is pesen baju peplum...so aku seperti mau nangis jugak lah kenn sebab xdapat pakai baju ni.
Xtau camne rupanyer??
Cam dalam gambo yang aku cilok dr pak google :-)
Wei!! bukan tak muat hokeyyy tapiiii camne aku nak BF angel aku kalau pakai baju ni.
xkan tiap kali nak BF kene buka zip segala, memang melampaulah kenn.
Nak beraya rumah orang kok buka zip segala...pehlizz.
Xperlah, raya ni kite berkurung sudaaa...
Ayu gitu (ayat penyedap hati yg kuciwa xboleh nak berpeplum)

Then yang the tambah sakit hati I is....my SIL beli baju paten gitu2. 
Sangattttttttt comel hokey. Aku yang pilih. HAHAHA, cute je SIL aku yg preggy pakai baju macam tu.
Puas hati beb shopping kat kg, terasa kuasa membeli tu masih besar nak dibandingkan shopping di KL nu.

My Iman =)
Baaaaaaaaaaaaaaaaa cak!!!

Lom puas shopping dah kene balik sebab nak berbuka pula. Derr melayang mood nak joli perabih duit kata SIL aku. Kahkahkah. 
Xper cu, next time kite g berdua je, or dgn ipar lain yg kaki shopping sure xder yang nak ajak balik selagi xpuas shopping, HEHEHHE 

Otw balik tu singgah bazar ramadhan....Bestnyer shopping lagikk but for berbuka hokeyy. 
Tutup2...nnt x sepraisssss

Menu adalah beli semua. HAHAHA
Ada cempedak goreng
rangka ayam
ayam golek - sedappppp sgt #perfect serba-serbi
petai & ulaman
sayur labu+meranti masak lemak (homemade)
soto & laksa
young tau fu
kuih muih
pecal (makcik tu lupa nak bagi kuah...huhuhu)
Air tebu, jus tembikai, teh O, air nenas dll.

Berbuka rumah mertua memang meriah serba serbi....HEEHEHE

ok babai.




Tuesday, July 30, 2013

Ramadhan ke-16

Entry tertunda dek MALAS nk update =)
Sekarang dah semakin rajin...=p


Menu berbuka yer :
Tepung Pelita Paya Jaras ~ beli di bazar
Kebab daging ~ beli di bazar
Ikan keli masak lemak ~ beli di bazar
Nasi Ayam ~ beli di bazar
Nasi putih tu ~ masak sendirilah =)

Menu simple sebab lepas berbuka ni tunggu cik darling balik koje n heading to balik kg rumah mertua. Berbuka di sana pula, jangan nak jadi anak menantu derhaka asyik2 berbuka rumah mak ko jer. HEHEHHE
My mum pula bila dengar aku nak balik berbuka rumah MIL mulalah buat suara sayu konon2 anak2 belah mertua ramai...kalau aku xberbuka sana pon xper anak2 lain ado.
Der, my mum memang macam tu tapi aku ni hati kering...KEHKEHKEH, kene kuat iman beb kalau x...emm xder harapan ler nk berbuka rumah mertua...rugi wow =0

Ape pon kene adil and saksama...xboleh lebihkan mak sendiri je sebab mak mertua pon sama level dengan mak kite juga...ingat yer =)
Moh ler meligat packing barang2 nak balik kg...cuti panjang ni ^_^ 

ok babai.

Nak E-baucar x??

Ada sape2 suke masuk contest x??
Ni ha nk share sikit, Watsons ada buat alah2 contest #AzamRayaWatsons.

Klik kat link aku bagi tu then ada arahan selanjutnya...follow jer. Senang sgt kannn.
Hadiah pon menarik juga sebab Faizal Tahir akan pilih azam yg terbaik dgn undian yg tinggi, uols akan beraya bersama Faizal Tahir & Watsons kat rumah uols... xnak ker retis beraya kat rumah uols??? Glamer lah uols yer...

Eh...kalau nak e-baucer tu, uols can try menulis lagu raya terbaru, amacam...senang je kan, boleh jadi composer pula =) Mana tahu lepas ni artis lain pula mai jumpa uols minta tolong tulis lagu...emm ada harapan menjadi glemar gak tu, ape pon, selamat berconntest yer... =p

Friday, July 26, 2013

Ramadhan ke-15

Eh...dah setengah bulan berpuasa rupanya.
Macam xpercaya kooo
Alhamdulillah...masih berpuasa and masih menjalankan rutin "pumping" memang rasa awesome sangatlah.
Terasa perbezaan antara puasa sambil pump dgn without pump .
Yang ketara is...sampai ke petang aku masih lagi bertenaga walau pon kekadang rasa macam shacking pon ada after pump but kejap je pastu ok balik =)
I'm believe...Allah membantu para ibu yang berusaha utk menyusukan anak masing2 =)

Okeh...menu ari ni:
Rendang ayam - home made (Chef Suzy masak yer) 
sorry lupa nak snap gambo. HOHOHO so rugi wow.
Sup sayur campur all ni, segala cendawan lah...karetlah, ciken ball all dump in.
Puding mangga....
Ari ni memang 100% air tangan I ok. Terbaiklah...

Ari ni berbuka reramai sikit sbb ajak family adik berbuka kat rumah so macam meriahlah. HEHEHE
Tu yang masak beria-ia tu. KIKIKI.
Puding mangga saya...sedapppp.

Cute kan...plan nak tinggal utk cik darling sudahnyer kene bedal dek Irfan n Aryan.
Irfan bedal sekor si Aryan bedal 6 ekor.
Cik darling dapat merasa sekor.
Yang benarnyer....depa dok geram dgn cute bear ni je. HEHEHE
Bila tegah aryan makan banyak dia boleh cakap ape tau kat I, daddy mana boleh makan banyak2 nnt daddy muntah camner??
Dah...sape yg muntah atas katil malam tadi yer Aryan??
Aryan - alah...daddy x marah pon muntah atas katil.
Huh...xkoser layan cakap dgn budak ni, memang jang je dia jawap balik =P 

Rupa dia mcm ni yer kotak biru lembut...
Nak tau resepi...senang je, uols terbalikkan je kotak tu...belakang dia ada resepi yang simple.
Korang sambil tutup mata pon boleh buat hokey.
Selamat mencuba =)

Koleksi anak2 saya...like puzzle kan (^_^)

Sayang uols =)

jap2... menu sahur adalah rendang ayam + sup sayur saja.

Ok babai.

Ramadgan ke-14

Layan gambo dulu.

Menu adalah:
Kuih tepung pelita x masak-beli
Karipap (adik bagi)
Bubur lambok (Ibu bagi- special for Irfan)
Double Choc Drink TMS 
Kurma Coklat TMS
Paru sambal - beli 

Sedih jugaklah.... port biasa beli tepung pelita tu xde pulak kuih pilihan ni so pi gerai lain... I beli utk 3 rumah tau, rumah Ibu & rumah adik sekali.
Adik yang respond cakap kuih tu xberapa masak...nak kene kukus balik.
Ish...aku ni mana reti sgt bab2 nak masak balik ni so...berbuka tu rasa jugaklah...a bit pelik tapi budak Aryan ni boleh bedal sampai habis....pffftt macam dia je yang puasa.

Malam tu, budak yang mkn kuih TP yang banyak tu...muntah belilah atas katil.
Cik darling siap ckp ape tau...adik, apesal muntah kat sini...sini katil, gi muntah kat bilik air.
KEHKEHKEH....so malam tu cik darling terus siap2 tukar bed sheet. 
Bila cik darling tanya...aryan makan ape??tak teringat langsung pasal kuih TP tu so dok kabo dgn dia...mkn biasa2 jelah. Bila dah sampai opis baru teringat bab kuih yg x masak tu. So sampai sudah aku x kabo kat dia yg twin dia muntah2 sebab kuih tu. HEEHHEHE.

Disebabkan itu...terus cuti beli kuih TP tu. HUHUHU scary koo. Sian budak aryan tu tapi xperlah...daddy dia ada so kurang sikit nak ngengada kat aku ni. KIKIKI. Mak xkoser nak layan manja dia tuh =)

Menu sahur adalah tomyam campur versi Chef Suzy.
Aku dok gigih menggoogle resepi nak buat tomyam ni...dok rata2 semuanya pon pakai Pes tomyam, mana pulak aku nak cekau pepagi bute ni. HUHUHU
Dok cari dok cari sudahnyer...argh tutup lappy arr, bosan.

Confident giler ingat kat rumah xder pes tomyam...bila dah siap masak follow my versi tup2 buka laci makan baru nampak PES tomyam ada rupanya....alahai, nak nangis rasanya.
Saya yang sedang marah pada diri sendiri...HIKHIKHIK
Pui...ponek cek buat resepi sendiri susah-payah, tup2 ada jalan yg mudah. Alahai...terkene I =)

#moral of story...sila pastikan bahan yang ingin digunakan ada di dalam drawer kitchen anda =P
ok babai.

Thursday, July 25, 2013

Warehouse Sales ~ Disney =)

Yeah!! shopping lagi dan lagi.
Kali ni kite shopping kat warehouse sales brand Disney.
Memang syioklah...double syiok cik darling teman...alahai rasa nak kaut semua bungkus bawa balik. HAHAHA

Well aku pergi adalah hari terakhir di masa yang hujung2 nak tutup kedai dah.
KEHKEHKEH
Kami sampai dalam kul 5.30pm, business habis jam 6pm, Taktik untuk tidak shopping lelama & in same time jimat $$$ cik darling ^_^
1st time beli kat disney punya warehouse sales. I'm blur. HUHUHU
Korang tengoklah...baju longgok2 macam ni peh tu aku pon xtau baju tu utk boy ke girl ke.
Kejap2 aku pi belah sana, kejap2 lari pi belah sini kejap lagi kat sinun.

Tapi kan, dalam blur2 aku...dapat gaklah shopping berhelai baju n seluar Iman.
X caya?? meh tgk dalam raga tu, tu aku dah 2x saringan tu.
Dah tolak siang2 baju yg rasanya kureng menarik gitu =P

Sebeban aku shopping, habis dalam hundred gaklah...

Rege murah juga. Aku rembat baju Iman yang entah berapa helai...baju utk Irfan n Aryan dapatlah sorang selai, cik darling tunjuk 1 baju utk saya...ahaks, i likeee terus lelaju ambil masuk bakul. HEHEHE gelojoh sungguh =)
Peh tu beli wet tisu...murah derr 2 packs besar rm8 je rembat 4packs.
Anak2 semua cik darling handle, senang mak nak shopping. HEHEHE...
Dalam senang2 nak memilih kekejap orang ni dtg minta tisu nak lap mulut makan aiskrim kejap lagi orang tu pulak kejap lagi orang ni dtg balik...adeh! camne nak fokus cari baju daa.

Inilah hasil shopping selama 30minit yer....
Jadilah buat baju basahan kennn =D

Next mana lagi nak warehouse sales, sila update saya. Love shopping ni.

ok babai


Wednesday, July 24, 2013

Ramadhan ke-13

Disebabkan aku stress ari ni so kite kene terapi minda yer...
Aku terapi minda senang je...ko bagi aku window shopping or pi shopping, biasanya memang lepas tu mood back to normal =)

Moh ler kite shopping yuk.
Orait, misi kali ni nak cari baju kurung Iman katanyaaa...
Kat butik di OU semua start 1 years n above.
Orait...kite pi survey skirt Iman lah yer, plannyer nak rembat hujung minggu ni tup2  aku terus rembat. KIKIKI. Ops!! i have to okey bukan suka2 tau.

Disebabkan macam last minit punya shopping so banyak size yang dah xder...
Plan asal thema raya tahun ni adalah ungu/purple hokey tapiiiiiiiiii...my bujang pula xder size utk kaler pilihan hati. Pfffttttt ok FINE! change to sky blue...hampeh, sama gak my bujangs xder size.
Change lagi then dpt jugak finally all my boboiboy tu kaler serupa then kebetulan baju aku pon ada so satu kali shopping lor =)
Iman punya baju kurung xder yer so gigih mencari ke tempat lain pula. Adoiiii lecehnyer.

Orait...survey punya survey...yeah!! jumpa yang berkenan di hati...
Kaler yang sama thema, terbaiklah. HEHEHE
Ada 3 lai je dress tu, 2 is size 3-6m then 1 is size 6-12m.
Pikir punya pikir, terus rembatlah...nak menanti hujung minggu tu adoiii lama lagi, takut habis :'(
Hendak tak hendak....rembatlah and bayar kan aje...HUHUHU.
Ketaq tangan mak nak membayarnyer. HEHEHE
Selai baju dia boleh beli 2helai baju utk my Bujang...derr mahal jugek baju budak girl ni eh...pengsan mak @_@.
Baju ni santekk tapi ni kaler soft purple yer kalau idok, lama dah i rembat ^-^

Kasut yg supa dupa comel...rege dalam 49-79 kot kalau xsilap.

Finally...selai je aku rembat dulu nak bebanyak kene tunggu cik darling lor. HEHEHE

Cantikkan deco for raya =)

So Iftar ramadhan ke-13 di luar sahaja.
Venue : Dubu-dubu restoran.
Layan Korean food alone. HEHEHE

Muke orang xder koje mentara nak tunggu waktu berbuka. KEHKEHKEH

Layan....
Kali ni aku try mee dia pula, not bad sedap gakkk HEHEHE

Lengang jer...xpenuh pon restoran ni during berbuka puasa.

My hidangan...
Nyummi superb delisyes... kalau korang perasan dalam bowl tu ada green vegi then aku yg xtau vegi ape terus je ngap...sedap...habis koo aku bedal vegi tu.

During nak bayar tup2 mulut ni ringan je tanya green vegi tu ape?
mamat tu cakap seaweed terus suh mamat tu ulang balik...glupp!! aku makan @ ttermakan seaweed??? bio betikkk. terus cakap kat adik tu, tapi xbau hanyir pon.hihihi...dia cakap...seaweed dia orang memang xder bau hanyir macam kat public market.
Bila dengar aku makan seaweed rasa macam nak lompat bintang \(^__^)/ happy sangat ken...

Wokey...nak chow dulu, budak Iman tu dah hokhekhokhek pula...jeles ken mummy pegang lappy je. HEHEHHE

ok babai.

Tuesday, July 23, 2013

Magic Meals...

Marilah kite memasak....
Memasak pakai Magic Meals yang dapat free that day =)
Senang sangat doo... pejam mata pon boleh buat gitu.
Uols follow je instruction dia kat belakang paket tu....KOMPOM jadi punya.
Hipp...hipp horeyyy kat diri sendiri \(^_^)/

Bukti aku telah mencuba...korang bila lagi???
Korang bubuh je semua dalam plastik tu, segala bawangnyer, ayamnyer, rencahnyer, airnyer...all in peh tu ikat molek2 yer sebab kalau x...emm tumpah dalam nasi korang ler...HEHEHE

Tuuuuuuuu dia pembungkus Magic Meals by Maggi ^_<
TQ kat Maggi sebab memudahkan pekerjaan saya.

Lepas dah dummy all ini, dah ikat molek2, moh kite main shake2 dia berkali2 sampai sebati segala ramuan tadi. So jadilah macam ni....

Peh tu....masuk je dalam nasi yang uols nak masak tu...sila pastikan dia boleh berdiri yer kalau plastic tu baring takut tumpah...HEHEHHE 
*pandai2 ler adjust. Then sila press start sat lagi 5jam pon nasi korang xmasak KIKIKI.

So, jadilah macam ni sesudah masak.
Aku masak dalam jam 1am so bila nak sahur tu sedang2 elok ler kennn.

Tadaaaaaaaaaaa!!! inilah hasilnyer.
Menu by Chef Suzy. KEHKEHKEH, nanyis chef2 kalau tgk aku memasak. HEHEHHE.

Orait... sedia dihidangkan.
Rasa dia...emmm sedap tapi ken, sedap lagi aku masak kicap. HEHEHHE
 *budget masakkan sendiri adalah sedap =)
Korang boleh cuba yer...
Selamat bersahur semua :-)

Ok babai

Iftar Di luar with LOVE (^_^)

Alhamdulillah....syukur Ya Allah, kau beri peluang untuk aku berbuka bersama-sama insan tersayang (^_^).
Well ni hari ke-12, so ni baru dapat berbuka bersama cik darling =)
Iftar di luar je sebab lepas shopping terus tuju ke sini.
Ni pon dapat tahu dalam FB kawan sebab dia yang berbuka di sini padahal minah tu dr Cheras nuu..

Lokasi : Restoran Balines Tom yam Seafood
Kg Melayu Sg Buloh....
Buffet : RM22 (adult)
RM10 (kanak-kanak)
Korang bileh pilih nak steamboat or masakan biasa.

Kami pilih steamboat gitu, kasi chance anak2 main masak2 =)
Daddy with anak-anak.

Banyak gak menu dia...steambot ada udang, sotong, segala macam bebola, sayur di samping kuih-muih, laksa, bubur kacang dll. Air adalah angur & hot Tea.

Jomlah mula memasak yer...

Bergambaran....ops!! buruknyer t-shirt saya. KIKIKI.
Unplain ken...so terimalah hahikat.

Tunjuk aksi hero memasing. Pelbagai aksi yer...

Mummy & Iman my little angel >.<

Owh my Aryan, awesome sangat kamu...

KEHKEHKEH...Mr Bean versi Malaysia.

Sembang2 petang sementara menanti waktu berbuka (,")

Posing seadanya...eh! Budak Aryan ni over tau.

Yeah!! sesi mengambil juadah untuk berbuka pose (^_^)
Feveret part ni. HEHEHHE

Sesi masak memasak pon bermula.
Sup tomyam dia memang sedappppppp
Aku siap hirup2 lagi tomyam tu.

Budak yang suka memasak....
Sib baik ada sosej so merasa gak ler si Irfan tu makan,
So sosej Irfan berharga RM10 yer. HEHEHHE

Posing jap sebelum balik.

Memang bestlah iftar kali ni sebab anak2 agak behave himself gitu.

Menu sahur ari ni adalah...
Ayam masak kicap, 
ikan masin goreng, 
telur goreng mata
Air kopi jantan
Air horlick + Oat
Air suam


ok babai.


Monday, July 22, 2013

Ramadhan ke 10 & 11

Alhamdulillah...masuk ramadhan ke-10. Phew!! masih lagi berpuasa, alhamdulillah...puasa kali ni memang bersemangat, sesekali je lembik but selebihnyer cargas bertenaga sampai nak berbuka.
Aku rasa, sebab aku mengamalkan product by TMS...serius selain membantu maintainkan output in same time memberi tenaga =)

Ni menu berbuka for day-10:
Kurma Coklat TMS
Coklat Cheese Cake & muffin coklat (beli kat opis)
Bubur pulut hitam (Mama kasi)
Agar2 (Ibu kasi)
1plate of nasi goreng segala accessori tu (Midah yang kasi-biras)
Nyummi!!

Disebabkan lewat malam tu ada tetamu yang datang tumpang tidor so kene masak lauk special sikit, special lah sangattttt!

Menu sahur adalah:
Sayur masak lemak putih
Telur dadar
Ayam masak magic meals (^_^)
Air Kopi Jantan
Air suam
Sikit je menu. HEHEHHE

Ramadhan ke-11
Kami berbuka di luar with kiddos.
Lepas urusan di Cheras terus heading ke MidValley.... window shopping asalnya, sudahnyer...terbabas jugekk membeli =) 
Aduyai....lain diharap lain yang jadi =D

Nak dijadikan cerita, sampai sana dalam jam 4.30pm gitu, terus laju ke surau for solat asar.
Settle, budak2 dok berzikir nak makan ciken rice shop...that time dalam jam 5pm...pikir2 punya pikir...eh awal lagi ken...xkan nak melepak kat situ sampai berbuka...gile doo.
That time xterpikir langsung nak membooking bagai then, marilah kite shopping2 sikit yer.
Dah 6.30pm baru teringat nak cari port berbuka pose...emmm that time ko cari memang silap arr...fastfood restaurant semua dah start letak tanda FULLY BOOK :(
Sangat keterlupaan tang nak berbuka tu. 

Gigih gak pi sana sini, tapi HAMPA :'(
Anak2...sila terima hakikat...omak korang tersilap perancangan jangka masa pendek tang berbuka tu yer :)
So dah semua pon FULL makanyer...kite bungkus je yer.
Then terus tuju ke Hot & Roll stall...orderlah juadah utk berbuka.
Menu berbuka adalah:
Air blekkaren
Prata ciken rendang
capati ciken sosej

Alhamdulillah....ada rezeki berbuka. Kenyang...so berbuka di dalam kereta =)

For sahur...MAAF, xtersedar untuk bersahur walaupon cik darling dah gerakkan time depa baru sampai from Melaka. Ambeikk kooo, betapa punya mengantuk daa...Iman buat kerja lagi malam tu so terimalah habuan xbersahut *_*. 

Ok babai.


Friday, July 19, 2013

Ramadhan ke-9

Hello kawan2... diam x diam dah masuk ramadhan ke 10, sure ramai dah start shopping raya kan??
Dulu pre-shopping raya now dah consider for rayalah.
Aku?? HIKHIKHIK adalah sikit nyopping tinggal lagi x blog kan je, mood raya lom mai so...duduk ler ko terperuk dalam paper bag tu yer baju2 semua ^_^

Menu semalam:
Mee suah sup homemade by jiran. Sedappppp
Air sarsi
Kurma coklat TMS
Macam bihunkan tapi lagi sedappp =)

Then sahur pula kite layan:
Sambal tempe petai (jiran bagi)
Ikan tenggiri masak kicap
Kembung goreng
Air suam
Hot milo+oat
Kurma coklat TMS tidak ketinggalan. 
Nak gak tunjuk gambo tu. HEHEHHE

Alhamdulillah, tak terbabas waktu.
Sekarang aku dah terror sikit... disebabkan my Iman suka jaga malam makanya aku pon awal2 kumpul stok tidor =)
Lepas berbuka solat magrib bagai, aku pon berlayar sekali dgn Iman...
mcm ari ni, dia jaga jam 12.30AM so aku letak dia kejap sebelah apaknyer then laju kite solat isyak...pehtu rasa lapo....so goreng sikit nuget + sosej.

Then start ler melayan si budak Iman tu sambil makan nugget tadi...settle, kenyang...alhamdulillah, rezeki tu.
So berjagalah aku dr jam 12.30 am sampai ke pagilah...ada gak dapat terlelap jam 4.10-4.30am, oklah kan...rest jugak =)
So pagi2 melayan dia buat kerja sambil sembang memang awesome sgt terasa...owh my! rapatnyer link antara ibu and anak (^_^).
Syukur Ya Allah, Kau kurniakan anak sebaik Iman kepada ku, aku diduga sebab Allah sayangkan aku =)
Kalau rajin, aku update perkembangan terkini budak Iman tu =D


Ok babai.

Thursday, July 18, 2013

Ramadhan - day 8.

HEHEHE makin hari makin mencabar minda saya yer...
Ada cerita terjadi subuh tadi...aduhaiii.
Mai ler kite cerita yang best dulu k.

Menu hari ke-8:
Bihun sup (jiran bagi)
Sayur masak lemak putih (adik bagi)
Kuih-muih (bazar ramadhan mari)
Air tembikai (bazar jugak)
Asam pedas pari + sayur kacang panjang tumis (bazar mari)
*Meriah + membazir.
Layan gambo dulu...

Ok nak share cerita sedih pulak.
Kami xterbangun sahur juga pagi tadi >.<...pfffttt ini kali ke-2, owh my Iman punya kerja jugak.
Dia start bangun jam 12.30 pagi santak ke jam berapa dia jaga pon aku xtau yang aku tau, aku dok tersengguk2 depan muka dia sebab dia nak nyembang tapi nak ada kawan.
Tsk...tsk...tsk...

Peh tu kan...kan... semalam kan dah lambat balik dari opis sebab dok rushing siapkan report meeting so kite pon gedik gaklah ke bazar ramadhan, budget nak cari juadah berbuka pose je like kuih2 segala tup2 gatai nak beli ikan pari masak asam pedas...peh tu nampak sayur kasang panjang, teringat kat irfan yang suka sayur ni so bungkus sikit sekali bayar...RM6. Argh!! terus rasa nak tarik rambut. xberbaloi sgttttt.
Kalau x pose, lama dah nak tanya akak tu, apesal mahal giler, kalau with nasi ok gak kot. Xtaulah sebab aku kan jarang nak beli lauk kat bazar ni. EH! memang rate macam tu eh sekarang ni???.

Pari kecil je bukan saiz sedang pon or half pari kecil ke aku boleh consider gak. HUHUHU sentap tau dok. semalam RM20 melayang...babai duit.
The best is...budget nak sahurkan, so xderlah simpan asam pedas tadi dlm freeze konon2 malas nak reheat sekali bangun jam 6am tadi....BASI sudahh, emm tambah melayang RM6 ke tong sampah pula.
Ari ni, malas nak singgah bazar...terasa nilai duit tu kecil sgt...
Terus terpipikir...bilalah nak BONUS ni???
Terhidu2 bau bonus on 25 ni. Ahaks!! TQ UMW tq GM4U. Korang memang terbaiklah bagi bonus time2 nak raya ni. HEHEHHE

*Orang keje gomen pon BONUS gak kennnn. Rezeki yang tak dijangka gitu. Alhamdulillah...semoga diperluaskan lagi rezeki kita ya.

Ok babai.

Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan ke-7.

Alhamdulillah, diam tak diam ari ni dah masuk ramadhan ke-8.
Moh tgk ape yang kami berbuka utk ramadhan ke-7 semalam.

Semalam hari ke-2 aku away form office, hehehe family matter so keutamaan adalah kepada family so bila anak demam, mak2 yang biasanya akan bercuti menjaga anak2 dirumah...ibu mithali budgetnyer.
So bila di rumah...banyak masa yang ada makanyer dr lunch dah pikir nak masak ape for berbuka, hondak lagi xbersahur kennn.

Kalau ikut menu plannyer adalah seperti kat [sini] perenggan yang bawah nuuu.
Then bila dah petang, menu bertukar hokey.
Kurma coklat TMS
Karipap (ibu bagi)
Ayam masak kurma.
Air suam.
Amacam kuah I, nampak menarik tak??
HEHEHHE

Haih, masak kurma ni senang jer, semudah ABC. Pergh!! ayat xboleh blah.
Resepi yang mudah, meh aku share kat sini...senang sangat hokey, comfirm jadi.
Memula uols kene dapatkan pes macam kat bawah ni...
Pes yang aku pakai...

Then, korang terbalikkan kotak tu, ada cara2 memasak k.
Senang sangat...kagum ahkak bila sukses buat kuah ni.
Amacam...sesimple ABC kennn.
Kalau x caya, sila cuba k...i tak tipu =)
HEHEHE, jangan lah suh saya masak manual..emm kelautlah jawapnyer ^_^
Ops! disebabkan nak kurangkan penggunaan santan so aku tukar kepada susu cair yer, brand ape2 pon boleh aja.
 
Inilah hasilnyer dari resepi di atas =D
Sorry, kentang yillek so xder sayur di dalam itu kuah.

Menu sahur:
Ayam masak kurma
nuget + sosej
Kurma coklat TMS
Roti coklat ¬ untuk anak2 bersahur di sekolah.HEHEHE
Air hot milo
Air Barli+dry longan+red dates.
Air suam
For sahur pula...

Disebabkan banyak aku buat masak kurma tu so kite reheat je for sahur. Then aku goreng nuget + sosej utk nak nampak meriah.
Actually aku tergoda dek entry by Kak Nina ni...[LINK]
Nugget dia look gojes hokey so pestime makan nasi lauk nugget. Kahkahkah tapi saya xboleh blah stail tu so saya habiskan nasi then ngap pula si nuget n si sosej tu, settle.

Ok...petang ni kite cari resepi pula nak berbuka ape =)

ok babai.

Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA