Translate

Friday, December 28, 2012

Korang dah buat ke??

Hai...aku adalah mak yang suka buat kerja last minit.
Kali ni aku nak tanya korang...korang2 yang dh bermustautin more then 5years di Selangor...ada anak yang lahir on year 2008,2009,2010&2011 ni...korang ada tak register under Tabung Warisan Anak Selangor??
Haih...korang dah buat??Alhamdulillah...pada yang xtau apa itu TAWAS... sila rujuk di sini.

Haih, kalau lah ada rezeki anak...merasalah dapat RM100 setahun. Hikhikhik ciput je pon...tapi dalam istilah menabung ni, banyak ker sikit ker lelama jadi bukit gak kan??

Ape pon, kalau ada yang berminat...korang boleh terus ke link yang aku dah bagi tu. Syarat2 kelayakkan memohon pon ada kat situ...sila baca k.
Tarikh tutup adalah : 31/12/12.

Ayuh bertindak =)

Sebelum terlewat...nak wish kat korang Happy New Year 2013...kite ari ni last day koje...next week kami bercuti. hehehhe XD

Xoxo : LoveRazila

Sembelit...

Comei tak??

Wawawa... pengalaman pregnant kali ke-3 ni memang ler a lot off different compare yang previous one.
Anak yang ke-3 ni aku rasa macam banyak pengalaman baru dan sebahagiannyer aku rasa pelik.

1- mana pernah demam, selsema & batuk during pregnancy but yg kali ke-3 ni, dpt pengalaman baru - package 3 serumpun, batuk, selsema & demam.

2- sembelit, huaaa mana pernah sembelit tup2 boleh pula kene sembelit di minggu 28 & 29 ni. Huhuhu xsuke sembelit ok.
Buah segala buah aku bedal...sayur memang xmiss...hari2 melantak, air memang mencecik je and pregnant kali ni arr aku boleh bedal air sampai 2liter++/day. Xpernah aku mencecik air masak sebanyak ni sebelum ni ...ini pon boleh kene sembelit lagi. Huhuhu...mencik!!!.

3- kene gatal2 kat perut... mencik!!! xsuke tau, kalau garu nanti tinggalkan tanda, kalau xgaru...gatal semacam but alhamdulillah dah recovery with antifunges given by PMC, sapu 2kali dah recovery terus =).

  4- terasa suka nak membeli barang kemas. Hehehe...awal pregnant ari tu, lalu kedai emas tup2 rasa nak membeli cincin untuk dipakai...padahal, kat rumah tu ada a few cincin yang tak bersarung pon ke jari. Sudahnyer, xder pikir ape...cari mana yang berkenan, sarung di jari dan bayar =).

5- Pregnant kali ni...saya tak suka nak shopping baju baby. Entah, bila ada sale ke... lalu bahagian baby ke...mata ni, pandang sebelah mata je ke arah baju2 tu...look tak menarik langsung padahal... aku dah masuk 29 weeks and mostly zaman anak2 terdahulu...for this time, semua dah complete beli.

Hai lah mood shopping, ke mana kau pergi ha??? Last week ke Terengganu pon, aku xder standby baju baby pon...aci redah gitu je, hendak lagi bila doktor estimate aku xakan bersalin dalam masa terdekat. Hehehe XD

6- Tekanan darah yang sentiasa rendah...
Alahai, entah macam mana nak naik kan tekanan darah ni...bila cek tekanan je dah tau sure rendah.
20/12/12 check kat PMC bacaan tekanan darah adalah 98/65 then tadi di klinik, bacaan darah adalah 100/60. Orang suh makan kerang, aku makan...hendak lagi aku memang ler hantu seafood ni, orang suh mkn sayur bayam...aku bedal...bayam is my feberet sayur...ko kasilah aku bayam hijau or merah, memang aku makan pon =).

Terasa banyak yang berlainan compare dengan pengalaman mengandung sebelum ni.
Ape pon...alhamdulillah kerana masih sihat untuk meniti hari2 mendatang.... 
Enjoy the moment.

Xoxo : LoveRazila

Thursday, December 27, 2012

Cuak der !!

Pergh!! pagi tadi...aku cuak sekejap.
Sebab ape tau, sebab polis buat roadblock kat selekoh jalan nak masuk ke main road.
Hai lah pakcik polis ni...pepagi bute ko dah menjalankan tugas yer...

Ceritanyer macam ni.
Ngam2 kat selekoh tu...aku baru turn skit stereng, konon2 nak slow2 masuk ke main road...almaklum arr...main road that time kereta tengah banyak tetiba...aku nampak polis ni...berdiri tengah jalan...sama macam karton kat bawah ni.
Dia berdiri, ngam2 depan & tengah2 kereta aku. Sib baik aku tak langgar dia. Hahaha...very the melampau kan kalau aku langgar dia =)

Bila aku tengok dia suh stop...dalam otak terus berpikir... lesen aku mati tahun 2014, roadtax aku mati 23/05/13 so ape lagi yang aku buat salah ni. Hahhaha... cuak sudah. Hai...aku ni jenjarang sangat ler merasa polis tahan kereta time2 roadblock ni.

Aku nampak mulut dia cakap jalan...bila aku nak start jalan baru dia cakap...motor saja yang jalan. Cis!! i tunggu dengan sabarnyer...dalam 4minit jugak ler aku menanti di dalam kereta sambil mata ku pandang2 polis tu.

Lepas main road clear, barulah polis tu suh aku jalan...hadoi, tak berbaloi aku cuak pepagi buta tau... mencik!!!



Xoxo : LoveRazila

Wednesday, December 26, 2012

Hari bubur...

Hari Krismas... kami celebrate with pelbagai bubur. 
Memula Mr R cakap nak makan bubur nasi merah putih tu...so my mom pon cecepat ke dapur masakkan utk menantu dia, 
Bubur Nasi Merah Putih...xtaulah ape nama bubur ni yang sebenarnyer.
#Hasil carian di Google yer...


Pehtu...baru je duduk kat depan, Mr R berbunyik lagi...
Petang2 ni sedap gak kalau makan bubur kacang hijau.

Bubur Kacang Hijau Durian
#Hasil carian di Google yer...

My mom pon cakap...kacang hijau xder, kalau nk buat kene beli kacang hijau.
Xlama lepas tu, my nephew pon kayuh beskal pergi kedai membeli kacang hijau.
My mom and my sis in law masak.

Dan siap masak bubur nasi merah putih tu...mentara nak tunggu bubur kacang hijau siap masak, mulut aku pulak berbunyi...
Eh!! macam nak macam bubur sumsum lah.
Hehehhe...mak terus cakap..suh Kak Su masaklah sebab senang je. 
I tanya...bahan2 ada ker??
Mak cakap ada...tepung beras 1cawan...santan 3 cawan...kacau je sampai masak. 
#Resepi dari my mom XD

Walla... sedapnyer 
     
Bubur Sumsum
#Hasil carian di Google yer...

Dan...Krismas semalam...kami pakat2 makan bubur je.
Hehehhe...dessert dah jadi main menu pulak =)

Thanks to my mom & my sis in law sebab rajin sangat nak melayan tekak2 kami yang suke makan2 tak kira masa. Hehehhe =D   


Xoxo : LoveRazila

Thursday, December 20, 2012

Belum packing lagi!!

Hai... malas sungguh kalau nak mengpack barang2 nak travel ni.
Very the lazy.

Malam ni plannyer mau heading ke Terengganu.
Sabtu, wedding reception untuk adik Mr R di rumah belah pengantin lelaki.
#Gambo wedding di Tg Karang...later aku share yer XD. 
Planning asal adalah jam 1pagi baru bertolak pastu, pagi tadi Mr R bagitau... last minit pulak adik ipar ajak tolak lagi awal dari masa yang dijanjikan.
Argh!! bakpelah nak awal lagi?? Aku ni dah lah banyak urusan kene buat, baju memang sah2 belum masuk beg =)

Aku plan...jalan kul 1pagi, sempat lagi aku nak layan #DendamSarakit kat TV3, pastu baru start packing barang2. Hehehhe...macam nilah ibu yang mithali, suka last minit punya kerja.

Comei x backpack ni?? Pinjam dari Pak Google.

Ni otak tengah sewel...
Sewel sebab ape??
  • Meeting yang sepatutnya berlangsung pagi di postpone pulak after lunch sedangkan...kul 3pm ni aku ada appoinment doktor. ~ solution done- big boss handle sendiri the meeting (sorry boss).
  • Lepas jumpa doktor...rushing balik ke kampong untuk pick-up the parent's in law... yup!! mak yong yang dah 7bulan ni gak yang akan jadi transporter =).
  • Dari Tg Karang Balik ke Sg Buloh... baru nak start packing barang... harap sangat jangan ada barang yang tertinggal =P. 
  • Hari ni gak ler i kene cuci kereta kasi cun...sebab adik ipar yang akan drive my kereta...Mr R dah siap2 sound suh anto pi cuci kereta. Yes boss! 


Hopefully perjalanan malam ni adalah lancar sahaja...amin!!


Xoxo : LoveRazila

Wednesday, December 19, 2012

Bertukarr!!

Alhamdulillah...rezeki bonus dia bulan Dec =D
Sebab orang tu dapat bonus...haruslah i pon kene merasa duit bonus itu.

Dah nak masuk 2weeks my lovely HTC sakit... bukan sakit manja2 tau, sakit alah2 kronik gitu.
Mana aku xcakap kronik, HTC aku some many time tak boleh nak charge. So bila nak ke mana2 pakai GPS memang meraban ler jadinyer.  Mana idoknyer...tgh syiok tgk peta tup2 batery kong...gile.
HTC Incredible S

Inilah Ex-Buah Hati saya =)
Now...kite dapat new replacement HTC jugekkk.

Thanks Mr Santa Claus sebab bagi hadiah earlier then my expectation.

Now time for godek2 new sayang...

Xoxo : LoveRazila

Monday, December 17, 2012

Hujung minggu yg spoil...


Hohoho...very spoil for last weekend.
Facing big event - wedding event with high fever utk seluruh family....
Wawawa... orang bergumbira, kami sekeluarga membongkang dalam bilik sebab memasing domam.
Sedih sgt rasanya....

Later aku story-mory pasal wedding adik ipar ku yer...now still not well but gagahkan diri mai koje =)
Selamat hari Isnin kawan2 =D

Xoxo : LoveRazila

Wednesday, December 12, 2012

Fakta Susu Ibu :)


Yeah!! sharing is caring...
nak share dengan korang pasal fakta susu ibu ni, sape kata during pregnancy xboleh nak nyusukan anak??
Ni i get from Metro...jemput baca di sini
Baca tau...untuk general knowledge je =P

Xoxo : LoveRazila

Monday, December 10, 2012

Selamat Bertunang ~ Bae

Musim kenduri-kendara sekarang ni.
Semalam, menggagahkan diri untuk menghadiri jemputan kezen yang tup2 nak bertunang.
Amboix3 Cik Bae kite ni, sonyap2 je yer. Ape pon..i'm happy with her.
Terima call dari abang sayang...cakap dah sampai. Hikhikhik...ko main bersemi muke pengantin ni yer =)

Ambil kesempatan...hehehhehe

Me, Bae, Kak Cham and my younger sister...

Bae with sister in law...kak Lita chomel.

Eh!! aku lagik. ahhahaha.

Raikal...Kak Lita son's.

Sabar menanti sebelum bergelar tunangan orang...comeiii =D

Cincin di jari tanda tuan diri dah berpunya....

Selamat bertunang buat Bae & pasangan.
Sebelum kelupaan... Selamat Pengantin Baru buat Siti Badariah Ngadi and pasangan...
Sentap, nikah xngajak pon tau2 dah buat kenduri doa selamat tu pon xder nak calling2.
Ape pon...i doakan semoga berbahagia dgn pasangan yer.

Untuk abah Bae merangkap pakcik aku...semoga cepat sembuhnyer...
Semoga dipanjangkan usia untuk melihat anak yang last ni naik pelamin....amin!!
Pakcik aku jatuh tangga dihempap dek tangga yang biasa kite buat panjat2 tu 2weeks ago...condition not so good, so majlis ni pon minta kluar ward 1/2day cuti.
Minta reramai doakan pakcik ku cepat sembuh k.
Thanks kawan =)

Buat Bae...kite jumpa pulak on ur wedding 13/01/13.

Xoxo : LoveRazila

Tuesday, December 4, 2012

Selamat Bertunang Ijat...

Last weekend, berkesempatan memenuhi undangan untuk menghantar rombongan merisik and bertunang bagi pihak Mak Uda.
Ni adalah family belah Mr R.
Dapat orang Pandan Perdana - Cheras.
Kami bertolak dalam kul 9pagi dari kg menuju ke Cheras... sebanyak 10biji kereta berkonvoi ke sana.

Otw ke Cheras, budak Aryan tu dah kepanasan duduk depan sebab kene matahari yang terik.

Ni adalah rombongan dari kami...sebahagian dah terlopeh di hadapan...xsompek nak tangkap gambo.

Antara hantaran dari pihak lelaki...
Yang uols tengok like bunga tu is halwa betik, zaman sekarang dia orang xbuat dah...ni pon special request as hantaran so dapat gaklah...


Tu diaaa....future menantu Mak Uda.
Sweet je orangnyer, aku syak dia ni anak sulong dalam family sebab parent's dia so young tapi sayang aku lupe nak snap gambo mereka =)

Eh...anak Ija berposing depan pelamin daaaa. Yang free hair tu is Ain, cucu sulung Mak Uda.

Ni pulak balasan hantaran dari pihak perempuan... unik kan...pakai bakul cina gitu =)

Ni pulak...haruslah aku with wife si Shahil...cucu sulung in Mr R family... so ni insyaallah consider cicit sulung utk my lovely MIL.

Sape besau??haruslah aku gak yang bersaiz gadang...Eh ni pon bakal2 saing aku deliver nanti.
Midah (my biras) ~ insyaallah due on 5 Mar.
Rin (Wife Sharil) ~ insyaallah due on 10 Mar.
Aku (wife Mr R) ~ insyaallah due on 14 Mar.

Wah!! berderat kaww dapat anak sedara baru..suke. Marilah kite berpantang bersama2 =P

Xoxo : LoveRazila

Monday, December 3, 2012

Uptown Kota Damansara.

Ngidam nak ke mari... hemm jangan xcaya, makyong ni boleh pulak ngidam nak ke Uptown.
Pueh dah makyong request sebelum ni kat Mr R....harammm nak dibawaknyer ke mari.
Mencikkan....

Inilah Uptown Kota Damansara (Pic yg atas tau)
Pic bawah tu- My Fren...Si Farah with Anum ~her sis.

Thanks sebab rajin meneman i ke mari =)
Sayang awak Farah... huge awak ketat2.  Hehehhe

Actually ni kali ke-2 aku mai sini. Pestime adalah a few weeks ago, with Mr R lah...aku
Guna the power of kuasa VETO, i ngidam nak g uptown...bawaklah i pi sana, kejap pon jadilah...nak benar melihat camner rupa uptown tu.

Memula tu Mr R xnak bawak, terus rasa...owh! sedihnyer hati ambe :(
Masuk minggu berikutnyer, i berusaha memujuk Mr R membawa ku ke uptown ni.
Pujukkan berhasil.  Lewat petang tu... Mr R sms ajak pi uptown.
I punya happy...sampai ternangis tau....
Ya Allah...rasa, syukur alhamdulillah sangat.

Macam tulah rasanya bila dapat ape yang dihajatkan.
Kawan2 opis tumpang happy sebab aku dok asyik membebel pasal xdapat nak menjejakkan kaki kat mana2 uptown sebelum ni.
Siankan.. jakun bebenar rasanya... argh! ada aku kesah itu semua??.

Ape pon...alhamdulillah, sampai gak aku ke uptown.
Suke hati i tau, terus berbunga riang di dalam hati XD


Xoxo : LoveRazila

Sunday, December 2, 2012

Celcom...


Hemm menjengah lagi aku ke mari, kali ni kesah nak unsubscribe line tenet Mr R then dia sibuk memfollow kawan2 dia pakai U Mobile.  Hantamlah... yang penting bila tak dak line jangan nak hokhek2 kat i yang u tak boleh nk mentenet.

Ape pon...layan jer lah =)
Lepas terminate tu, aku pon kekonon nak upgradekan lagi "kepoweran" tenet aku tahap maksimum.... aleh2 lepas check status...
Sorry puan, ur package already up to max.
Argh!!! sentap rasa di hati i tau ~____~

Lepas ni nak buat pertandingan...sape punya tenet yang laju.  Hikhikhik 

Xoxo : LoveRazila

Saturday, December 1, 2012

Selamat Pengantin Baru ~ Hawa!


Alhamdulillah...finally sampai gak jodoh utk kawan ku ini.  Syukur Ya Allah... aku masih berkesempatan untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan ku ini.

Lama dah aku kenal Si Hawa ni, since dr tahun 2001 sampai laa memasing dah bertukar ke opis lain2.
Apabila still keep in touch and keep using no hp yang sama, insyaallah persahabatan yang terjalin ni akan berkekalan.

Eh, Hello!!! jangan jadikan alasan jauh lah ape lah sebagai sebab pemutus persahabatan... zaman canggih manggih ni, FB ada, Tweeter ada, Instagram ada, Whatsapp ada and macam2 teknik yang boleh digunakan sebagai penghubung antara satu sama lain. tinggal lagi nak tak nak jer usaha menjejaki rakan2 lama.

Usah follow aku.... pemalas jejak kawan bagi chance kawan carik aku. Wah!! macam orang glemor pulok ada orang nk menjejak kasih...ferasan jelah ko wahai Puan Suzy oit =)


Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA