Translate

Monday, October 29, 2012

Masa oh masa...

Haih!! sekarang ni dah start balik dah penyakit M saya :P
Tengah2 mencari penawar bagi penyakit M ni.... dia dah mai dah!.

Di tambah masa yang agak terhad...

Then... sekarang saya lebih suke jadi mem besar... like this =P

Dan saya sangat malas nak mengupdate blog walaupon ada 5 entry dah basi yang tertangguh untuk dipost di sini... *padahal...semua pon dah draf*.

Huhuhu...kenapalah saya ni?

Xoxo : LoveRazila

Thursday, October 25, 2012

Sleepy...




Mengantuk sangat aku di kala ini...
zzzzzz


Xoxo : LoveRazila

Wednesday, October 24, 2012

Bario rice


Sedap!! Dah try makan pon ;P
Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 23, 2012

Senyum :)

Update pasal semalam after entry Jatuh!!....
Ada gak yang risau erk!!
Ahaks... i pon actually risau gak walau pon ni anak yang ke-3 but pregnant be4 this memang ler xpernah jatuh. Ni pengalaman pertama tau but i cover konon2 i'm cool beb :P 
*padahal dalam hati rasa nak gi emergecy danx2 tu gak ;P*

Alhamdulillah... all in order. Jangan risau yer... semua ok, baby ok...grow-up well, moving well and of coz mummy dia lagi very well.
Peningkatan berat badan adalah dalam jangkaan... as usual => 2KG. Well donelah kannn...19weeks dah naik 8kg. Ko ada??? So segala impian utk controll berat kenaikkan sehingga hujung pregnant as 9KG adalah tinggal harapan. Punah harapan ku...terus rasa argh!! aku seteres. Seteres nak menyelimkan balik during pantang time (T___T).

Berat my baby now dalam 300gram+...2kali ganda dari bulan lepas. Last month berat dia dlm 140gram gitu.
Ok... pasal cerita kelakar time story-mory with doc about the jatuh tu.
Ish!...that time lom scan lagi tau so xtau progress anak and so on.

Me: Dokter...2 mlm lepas i jatuh tau! *dengan muka bersungguh2 bercerita*
Doc: Ok...bila jatuh ni, ada 3 perkara u kene perhatikan.
1- Berlaku contraction yang kerap dan rasanya lebih sakit dari contraction sakit nak bersalin normal... u xder kan, sebab kalau u ada simtop ni sure u dah datang ke emergency right??
Me: owh!! xder2...*sambil jari telunjuk goyang kiri-kanan + memek muke xder*
Doc: 2- Berlaku pendarahan...sikit ker banyak ker... u, sure xderkan?? kalau ada, u dah sampai ke emergency dah check.
Me: Owh! ni kompom xder sebab i dah perati since dr kejadian jatuh tu until now.
Doc: 2 simtop i cakap ni menunjukkan uri dah terenggang dari dinding rahim so must be carefull.
3- Baby tak bergerak langsung. This one not suit with ur case coz u baru 19 weeks...this simtem untuk baby dah besar dalam kandungan.
Me: Eh!! ni macam adalah...lepas jatuh tu, late everning ahad i dah start feel my baby xstrong to kick me.
Doc: Owh!! biasanyer 19weeks jarang mummy dah feel baby moving, in ur case...u so alertlah...boleh rasa awal but most of mummy xrasa moving in 19weeks... to earlier. 
Me: emm tapikan dokter, i jatuh melutut je..
Doc: in that case...ur lutut jerlah yang sakit...*sambil doktor tu senyum pada ku*
Me: eh! xsakit pon lutut i sebab i jatuh dgn lemah-lembutnyer....
(hehehhe semangat naw nk nyembang dengan doktor pasal tragedi jatuh tu =P)
Doc: Let's we see the baby progress...

Gambo dari Pak google yer...i punya kelupaan mau snap dr buku report i =)

So semua pon dah clear... jangan risau yer...
Aku pun dah lega rasanya... walau pon semalam ku menanti lebih 2jam for my turn but it worth it.
Ehem...ehem... i dah tau dah ape jantina my baby =)

Insyaallah will get baby girl! =)
Haih...time dokter scan tu terus dokter cakap...
Doc: Nak tau ker jantina baby?? i dah dapat tengok jantina ni.
Me: Emm boleh gak...padahal nebes ya hamat masa tu... 
My darling kat belakang doktor tu dah senyum2...What??? u dah tau ker??*komunikasi dari mata ku ke mata darling ku*
Doc: Ok daddy...ni area jantina sambil dokter bulatkan area tu...daddy nak guess ker??
Darling i: perempuan kot.
Doc: Yup, insyaallah perempuan...
Me: terkedu lorr. Hahhahaha
Terus tanya dokter...ada chances tak nak tukar kot2 keluar lelaki?? - semangat kannn.
Doc: Base on my previus experience insyaallah tak..it's well be perempuan but in case keluar lelaki so that mean, pemerhatian i adalah salah but insyaallah it's perempuan.

Emm... terus teringat kat biras yang sama2 pregnant but dia will get baby boy juga utk anak ke-3 ni.
Terus berfikir...camner arr aku nak bagitau dia ni?? Haih...pening pulak tetiba. 
Kikiki - but aku memang dah share dengan dia pon last night... she ok walau pon dia nangis dalam hati but she try to pujuk hati dia to face it.  

Ape pon... syukur alhamdulillah dengan rezeki yang Allah beri pada ku. Cuma aku sedikit kesal sebab xder nazar untuk baby kali ni :(
2 orang anak yang terdahulu memang ada nazar yang aku niatkan so baby ni... xder sebab tak mengharap will get baby girl. Xperlah...insyaallah akan aku sedekahkan ape2 yang patut.
Aku plan for this baby...aqiqah kambing biri-biri sahaja sebab 1bahagian jer kan...nak aqiqah lembu macam membazir pula... xperlah...kite tunggu masanya then decide lorr ;P
Ape pon...doakan yang baik untuk saya and baby yer.

#Selepas keluar dari bilik doktor#
Me: Yang...camne u tau baby tu girl??
Darling: Sebab abang nampak kat area situ flat je...
biasa anak2 yang lain nampak macam muncung @ paruh.
Me: Owh! erk?? wah lepas ni dah boleh jadi doktor peribadi sakin puan ni. Hehhehe


p/s: later aku update rate ward kat PMC yer...

Mekasih semua =)

Xoxo : LoveRazila

Monday, October 22, 2012

Jatuh!!...

Hohohoho... i jatuh dengan softnyer...melutut hokey.
Camner boleh jatuh???
Hikhikhik!! ni kes gelabah punya hal. 

Nak dijadikan story...lepas consert Irfan over, kami pon plan nak balik..tup2 rasa nak wewee so masuk ladies as usuallah kannn...bila kluar tu tengok2 darling i dah xdak depan pintu.
Haih...dan2 tu terus panjang langkah mau ke kereta sebab tetiba boleh takut pulak darling ku potpet...potpet padahal..i'm a queen kann so dia xderlah nak marah pon kalau lambat then, luck not so good...terpijak lantai yang tidak sekata tingginya so terus arr jatuh melutut dengan lemah-lembutnyer...
Hey!! my lutut tak sakit hokey...

Bangun...terus laju jalan tuju ke kereta, tup2 my darling call dari belakang i...rupanya dia port baikk punya kat area tempat makan...Irfan nak makan katanya. So cerita dengan dia pasal jatuh tadi...wah kene potpet2 jap sbb careless. Hahahaha!! terus dan2 tu ajak pi PMC...
Aku je yang malas sebab kalau g sana pon my personal dokter sure yillek...nk kene call pulak mai PMC so aku rasa xder yang pelik terus bersungguh2 tak moh pergi.

Malam tu tido with damainyer... then Ahad petang baru perasan something yang agak pelik.
Ape yang pelik??
1. My baby kurang kicking...biasa dia active, 
kalau kick tu memang boleh rasa yang ni macam sayu2 je rasa kick dia tu.
2. My stomach kurang nk keras-mengeras...
3. My stomach nampak kecik size nyer not as usual..

So malas nak ambik port sangat, i buat tak tau je sebabnyer...today got appoinment kan so datang ari ni je. Don't worry...nothing special okey.
Aku poopoo -ok
Aku wewee-ok no blood or something different pon.
My baby still kick but soft je arr. 
Tu je yang aku lain macam.

Be cool...insyaallah selamat. And time aku tulis blog ni pon...anak aku dah start kick balik but soft je rasanya. hikhikhik ... jangan risau yer...3pm ni kite main scan2 lagi...check segala yang boleh di check nak kite belek semua aspek.  



Xoxo : LoveRazila

Thursday, October 18, 2012

Macam nak je...


Eh!! rasa macam teringin pulak nak membeli cincin baru padahal sekarang ni, cincin tunang yang miss-place tu pon lom lagi ku mencari. Very tak rajin betul tapi tu arr sebab tu cincin tunangkannn, pastu ada sentimetal value.... mak mertua yang pilihkan, nak kene cari gak sampai jumpa.

I dah suh darling cari...dia pon xkoser nak mencari, dia cuma cakap...adelah tu, time nak guna ni dicari kompom xjumpe nanti lain2 hari sure jumpa balik bila cari barang lain :P
Rindu pada cincin tunang...*tetiba je :[

Xoxo : LoveRazila

Wednesday, October 17, 2012

Alahai...


Muka saya yang comei di kala banyak koje perlu disiapkan...
Esok MEETING! Argh!! very the pening kepala.
Very tak effision ni ;(


Xoxo : LoveRazila

Monday, October 15, 2012

Sarawak ~ Day 4(25/09/2012)

Hari terakhir di sini adalah nak chilli je kat hotel.
Pagi yang indah...anak2 dah bangun seawal pagi sebab nak swiming.
Haah...macamlah memasing pandai swim, yang penting...semangat tu ada.

Wokeh...kul 6:15am gitu, aku dah call housekeeping utk order breakfast. Malas nak keluar sebab morning adalah aktiviti berenang saja.

Menu for breakfast is:
1. Semangkuk koko kruch with milk
2. Roti prata with dal
3. Nasi lemak with rendang ayam
4. bread with jem and butter
5. Hot tea & oren jus.
Total is RM100.00 - Mahal...tapi mr darling request so layan jelah...

Bangun semua!! Makan...
Makan sampai kenyang pastu tukar baju and terus turun bawah ke aras 2 utk swiming.
Ada gim gak kat sini but kite swim sajalah...nanti anak2 xder yang jaga dalam pool pulak...mak yong xkoser nak turun berenang yer...duduk di tepian untuk baca paper.
Mandilah sepuas hati yer...sampai kecut2 jari pon xper sebab time untuk korang bersuka ria =P
Dah puas mandi?? Moh naik ler ... sambung mandi dalam tab pulak :)

Lepas mandi...aku pulak flat, aku sambung membute sejam dua ... bangun pon ngam2 dalam kul 11.15am gitu. Pack2 saki-baki barang yang ada then terus callow.  Nilah pertama kalinyer aku boleh stay di hotel sampai almost 12pm :)
Biasanya...pepagi bute selepas puas bersarapan, kami terus check-out...nanhado nak tunggu hingga saat2 akhir. Tapi bila kepenatan bermaharaja lela...ginilah jadinya.

Buat terakhir kalinyer melawat ikan emas dalam kolam dia sebelum kite say babai pada Pullman Hotel.
See...2 orang berkongsi stroller. hantamlah labu!.

Mentara nak menunggu flight balik...kite visit dulu Muzium Sarawak.
Ish...saja je nak tengok2 hotel lama kami - Merdeka Palace. Hikhikhik...
Visit muzium sarawak ni FREE ok. So korang masuk sana...macam2 ada.

Lepas Muzium sarawak, kami visit pula muzium ape tah namanya...but area situ gak, ada gambo butterfly kat luarnyer. Hak ni dewasa kene bayar RM4/pax then kanak2 RM1.
Di muzium ni uols boleh lihat fosil.
Fosil yang berusia berjuta tahunnyer... dari pokok udah bertukar menjadi batu :)
Kagum...

Kite lawat pulak akuarium...alah belakang main muzium sarawak je and it's FREE juga. Tempat ni kecik jer...tapi sajakan nak buang masa so jalan slow2 je kat sini. Hehehehhe.

Moh ler kite ke airport...
Sampai dah airport...kite settle check in beg then kite callow pi makan pulak.
Makan kat McD je kali ni sebab mr darling nak makan fun fries. Alah..macam kat KL xdok pula ;P

Sebelum naik flight...bagi anak2 makan ubat batuk sebab batuk mereka dah masuk tahap melampau...geram makincik dengar rasa macam nak tolong korek kat kerongkong tu. Hehehe...

Budak Aryan start buat aktiviti feveret dia dalam flight... makincik and pak-incik tak koser nak layan dah...biokan jeee.
Mak-incik duduk dengan Irfan, pak-incik duduk dengan Aryan.

Half way terbang... intai2 belakang seat, nampaklah dua beranak ni dah tidor rupanya, padanlah rasa senyap je kapal terbang petang ni :P.... hihihi
Eh...tgk tu, aryan siap isap patung Ben10 arr...kelakar padahal susu ada tu...hantamlah anak, asal ko bahagia udah ler...mummy xkoser nak lelebih dah.

Sompek lagi bergambaran di sisi AA...mak-incik je xder gambo as kenangan. Huhuhu xperlah, mak-incik ok je...mak-incik xkesah pon =P

Sekian ceritera pasal trip kali ni. Berjumpa lagi diversi yang lain pulak. Lambat lagi rasanya nak bercuti, tunggulah lepas deliver nanti... =P

Xoxo : LoveRazila

Friday, October 12, 2012

Sarawak ~ Day 3(24/09/2012)

Yeah!! hari ke-3, tetiba rasa...eh, cepatnyer masa berlalu macam xpuas bercutilah. Huhuhu.

Orait...bangun pagi2 gosok gigi, pakai baju then kite chaloww gi breakfast. Okey, kat Pullman aku xambik hotel + b/f xtaulah aku xterselect option tu ker or memang Pullman xder provide b/f ker so mr darling komplain skitlah sbb dia malas nk mencarik kedai kat luar utk b/f.

Pn Suzy, in future, sila hati2 ketika memilih hotel..choose yang breakfast included okey.
Yess Yang! I do - ayat foyos dari aku. Hahhahaa

Kite breakfast kat Coffee Coner area Satok. Restoran melayu, sedap gak masakkan dia. ada banyak2 stall untuk pilih menu.
Aku pilih Nasi lemak lauk sotong and daging masak hitam,
mr darling order nasi briyani ayam,
irfan as usual...roti canai,
aryan, ko share jerlah nak oittt.
Air pulak - jus epal and air suam for me, milo ais tabur utk Irfan and hot tea utk mr darling. 
Total semua, murah sajo...RM27.
Kenyang beb. Alhamdulillah!!.

Then kite sambung perjalanan ke Santubong. Kite nak visit Kampung Budaya Sarawak.
Perjalanan adalah smoof je sebab orang lain dah masuk opis kann so kamek2 saja di jalan raya. Lengang... so kami pon berpandukan GPS di tangan, terus menuju ke Santubong.

Dengan confidentnyer boleh jumpa ok sebab 5years ago, kami ke sana pakai peta je siap print dari google lagi. Berbalik kami yang di dama kereta ni....actually bulatan pertama tu, kami dah tersalah ambik lorong so makanyer teruslah GPS tak boleh nak guide dah. Geram kan...

Kami try lagi then salah gak, so memasing ala2 give up, kami pon pusing balik ke Kuching sebab nak pi cari tourism center untuk pi beli map.
Yup..RM18 tau beli map, geram betul to my self, i siap tanya jalan lagi nak ke Santubong.
Kami salah ambil exit yang 1st and suppose kami ambil exit ke-2 then barulah leh jumpa Normah Specialist bagai heading to Santubong.
Argh!! membazir Rm18 utk map...lepas masuk exit yang ke-2 tu..kami pakai GPS je, map letak tepi =)

Actually kami rushing ke Santubong sebab nak kejar show at 11am but dah lambat nak ke sana makanya kami swift plan....kite ke Cat Musium dulu. Alang2 dh lambat..kite kejarkan show yang kul 3pm lor.

So ... kita berlamaan di muzium k. Rondalah korang sampai penat.
Semua pon hampir tiada perubahan since 5years ago aku mai sini. Ada a few collection je yang aku nampak baru yang lain semua sama...susun atur pon tak banyak yang berubah =)

Ape nak buat lagi dalam ni?? Kita bergambaran jelah.
Lai...lai...perbanyakkan koleksi gambo =P

Eh...nampak peyut arr...sorry yer, baju tu besau tu pasal nampak i lagi double besau.
Emm ... tak nak ngaku lagi tu, body dah kembang macam gajah. hahhahaha =D

Eh...macam cikgu sekolah kan???
Tah paper tah mr darling ni, ambikler position yang cun skit...hohohoho.

Yeah...my lovely cat. Kikiki.

Depa rest kat lobby during i ke toilet.
Oklah... jom sambung journey ke Santubong. Perut dah berbunyik ni...moh ler kite lunch somewhere at Santubong.

Cuaca ok sesangat...idokler panas, so nyaman je kami heading to Santubong.
Sampai sana, kami ke Pantai Santubong kejap...sajo tengok pantai tapi tak derlah kami kluar kreta pon just tgk dari jauh jer.

Alhamdulillah...safely arrive kat depan Sarawak Cultural Village, kita makan dulu!!.
Kami makan kat Damai Center. Oklah but berlalat skit tempat ni.
Pengunjung tak ramai...yang datang makan pon kebanyakkannyer mereka yang baru keluar dari SCV.

Menu lunch kami adalah:
1. Nasi lemak for Irfan
2. Nasi putih + tomyam for mr darling
3. Mee udang for me.
Aryan makan share2 so semua menu dia bedal =P
4. Air- 100plus saja & abc.

Lepas kenyang..kite masuk ke SCV.

Fee Adult:RM60/pax
Kanak2: RM30/pax - Aryan free sebab under age :)

Let's start our journey from here....
Gambar sebelah kanan bawah tu adalah tempat Show center ok. 5years ago...show petang adalah jam 3pm but now show petang adalah jam 4pm until 4:30pm so sempatlah kami memvisit semua rumah sebelum tengok show..itu pon lelaju gakler.

Kite pakai jalan ni...aku dengan Irfan ler, mr darling dengan Aryan ikut way lain sebab depa pakai stroller. Bila lambat naw nak sampai sebelah sana...sudahnyer Aryan jemput kami kat tengah laluan buluh ni.

Suke naw Aryan dapat naik and jalan atas laluan ni...si Irfan slow je jalannyer...takut jatuh. Tengoklah cara dia jalan tu...kelakar tauk!!. 
Lajulah Irfan...adik dah sampai tengah tu...
Kejaplah mie, mana boleh laju, nnt jatuh macam mana???
Selow je aku follow belakang Irfan.
Rumah Bidayuh... fuh! semput makincik nak daki tangga. Tinggi bebenaw. Sejak bila depa naikkan rumah ni pon aku tak tau. Kawan aku gi last year hujung tahun, rumah ni lom setinggi ni lagi. Serius...tinggi ya hamat.
Mak yong ni, naik tangga ni, semput napas jap.

Dah puas bermain and ronda and ushar2 aktiviti depa, kita sambung ke next house.

Eh...rumah ni tak banyak berubah, yang nampak pon just depa panjangkan lagi ke hujung sebab depa tambah a few bilik untuk guest house gitu. Kalau uols berminat nak bermalam kat sini boleh arr.

Start rumah Iban ni, irfan dah suke main cop2 kat buku pasport tu. Amboi ko Irfan...happy yer.
Nyambil tu...kite tengok gaklah aktiviti yang depa buat kat rumah ni...si Aryan memang jadi tukang kacau orang sesaja.
 Next house jom!!. 

Rumah ni aku minat dari dulu. Sini pon ado guest house kalau nak stay but aku idokler sampai hati nak stay kat sini...takut weii, dokek dengan hutan. Neyhiheiii.
Kat rumah ni kami berkesempatan tengok tarian depa. Amboi...lemah gemalai...
Gitar Sapi dia pon best tapi xderlah kami nak memboli sebab tahu...xder sape nak main, karang membazir.

Aryan suka main alat musik ketuk2 tu...alah macam Xilafon gitu. Dia dok main dengan anak orang putih...sukelah memasing walau pon sorang cakap versi itik sorang cakap versi ayam..boleh je berkawan.
Budak ni juga yang kami jumpa kat LCCT- sesama sampai dari Kuching =P
Next house jom!!...

Eh!! rumah ni pon dah dipanjangkan kebelakang arr... so this visit, ada 2 rumah yang mengalami perubahan. Mr darling sedang menyumpit... not so bad hah!.
Ok...next house...
Eh...rumah ni i suke jugak. Nape suke??Sebab rumah ni besau...ada 3 ker 4 tingkat. Hebat kau!.Membayangkan orang dedulu membangunkan rumah ni...pergh!! tak terjangkau dek pemikiran i ni.

Rumah tanpa paku sebesau ni...memang hebatlah =)
Kat sini kami beli kuih apong..tu gambo yang bawah sekali. Rasa dia xtaulah nak explain camner tapi sedap.
Beli gak kuih tabaloi...homemade ok. depa baru masak...nice rasanya...nyummi.

The best is...aku and Irfan turun ikut tangga asli tu. pergh!! mencabar u.
Aku jalan depan...saja nk turun ikut situ sbb pestime mai dulu jalan ikut tangga tengah yang biasa tu.
Baru a few step turun...Irfan pulak nak follow. haih budak ni...merbahaya tu...sebab tangga ni ada sebelah je untuk letak tangan pastu pemegang tu pon tak kuat mana.

Orait ... jln very the slow...aku takut jatuh in same time takut Irfan terjatuh gak. Tangga tu menjunam ok.
Terketaq lutut irfan bila dah sampai bawah, apa pon...bravo Irfan...congrates!! sebab berjaya turun sampai bawah walau pon banyak kali terstop in the middle off stair =D.

Eh! kat Rumah Melanau ni, kami jumpa makcik/kakak, 5years ago jaga rumah Melayu but now jaga rumah Melanau pulak. Aku perasan gak cuma lambat recall but mr darling yang tegur akak tu. Dia pon terkezut kami masih ingat dia.
Sembang kejapler..haih, kami mai sini dulu masa irfan baru berumur 8bulan ok...now Irfan 5tahun + and Aryan dah 2tahun pon...lamakan but can still remember =P
Ok...next house. 

Sama gak macam dulu. Kat sini kite beli pulak kuih kapit gulung susu. sedap!!!anak saya memang suke kuih ni. Beli 2 bungkus sebab memasing feveret kann nnt ada pulak yang bergusti pasal kuih ni.

Mummy...ni ape erk??
Oh!...ni congkak.
Congkak tu ape mie??
Tu!...bende yang Irfan pegang tu...
Nak main camne ni??
Irfan masuk je buah2 getah tu dalam lubang tu...haa...dah jadilah main congkak.
Mummy...jangan tengok belakang congkak nanti jadi macam dalam tv...kene sumpah.

Eh, ko over tau Irfan =P
Next house...kene rushing skit sebab jam dah menunjukkan soon to be 4pm.
Last house to visit.
Eh! ni pestime masuk sebab 5tahun lalu rumah ni under renovate so tak dapat nak masuk melawat.
Kat sini pon xderlah lama sangat sebab rumah ni not so interested but ada gakler yang boleh ditengok kat sini contohnya: pokok lada hitam/putih as gambo belah kanan bawah ni.

Dalam rumah ni ada basikal lama...ada kepala naga then adalah barang2 yang biasa orang cina guna. Dapat gak tengok susun atur bilik tidur depa but rumah ni xder lantai so jalan pon kene slow2 sebab habuk kann.

Ok...dah dengar2 bunyi musik tu...tu tanda show nak mula dah.
Laju!...kita ke show center.

Kami sampai tu...depa dah start dah. So layan jelah ape yang ada di depan mata.
Ni kalau tak silap tarian traditional dari etnik Iban or Dayak and Bidayuh.

Ni tarian dari etnik Melanau...i suka sebab depa boleh main tarian buluh...kaki tak tersepit kauu.

Tarian dari etnik Orang Ulu. menghayati alunan Sapi...terbaekkk!.

Ni tarian zapin siap ada live singer lagi. Sedap suara pakcik yang nyanyi tu. Very love it =P
Kami semua dijemput naik menari dengan depa but my darling super femalu then yang naik pon Aryan...kejap naww...budak Irfan dah selamat sampai Syurga =P, mak yong pon tak naik sebab mak yong super-dupa pemalu. Hahhahaha!!!

Bergambaran di luar pentas pertunjukkan...
Alah...alah...lah...budak Aryan ni, ko over tau. Dia xbagi daddy pegang dia time nak turun tangga ni, macam lah awak tu dah besau nau. Grrr.

Bergambaran sekeluarga...tangkap sendiri je =D

Kite repeat balik ke Damai Center...pi tengok replika Burung Horn Bill. Udah rupa macam kat langkawi pon ada dah. Hikhikhik.

Kat pantai ni lah depa dok cari seafood and mandi-manda but time kami sampai ni air cetek bebenaw...depa mandi ke hujung sana nuu.  Moh ler kite balik...capek!
Di waterfront sudah...shopping untuk membeli souvernior kawan2. Ni je the only one yang sempat singgah.
Tu pon dah sampai KL baru perasan...tiada sovernior utk diri sendiri...cedey tau!!
Tak perla...tu tanda kene ke Kuching lagi. Hahahha.

Ok...kite cruising pulak. Mr darling ajak...moh ler kite naik boat. Murah je...tu ada rege ye :D

Bergambaran sementara menanti penumpang lain...cuak derr!! almost mau tergolek sampan ni. haih!! gabra makincik tau sebabnyer...makincik tak pandai berenang. Hahhahaha.

Orang putih yang sesama naik tu pon gelakkan aku bila depa cakap...
Don't so worry, can swim right?
Cis!! ko xtau yer...aku pon dengan muka cuak ni menjawap...
The problem is...i can't swim.
Orang putih jawap balik...
If that case...u have to wear the safety live jacket.
Aku pon sambil gelak2 menjawap...
Yeap! the best option that i have =)

Then..memulakan perjalanan yang superb indah di petang hari.
Ia mengambil masa almost sejam setongah.
Bila masa yang panjang...kami makin cuak sebab aryan dah start bosan and dia start buat perangai.
Haih..menahan sabar jelah kami dalam cruise tu. Sabar ye...
Tengoklah gelagat Aryan yang dah bosan berboat. Dia buat hal dia sendiri. Risau weii, takut dia terjun je, huhuuhu. Dia nyanyilah...dia bebellah...dia main game hplah...so macam2 pon dia gaklah.

Alhamdulillah...finally sampai ke jetty.
Terujakann...sebab anak dah wat perangai so lelaju kite balik.

Balik terus tuju ke hotel..letak barang pastu turun balik ke Top Spot pula mentapau dinner.
Jalan kaki je ke sini...dokek bebenau....lat sebuah building sajo.

Our menu tonight:
1. Bawal masak stim limau
2. Sayur Midin goreng
3. Udang goreng tepung
4. Kerang rebus.
5. Sup campur
6. Nasi putih
Total utk makanan is RM58.00 tak termasuk air.
7. Air - jus tembikai (mr darling), jus oren(me) & milo ais(Irfan)

Lepas makan...masing2 pon kroh...kroh.. terbongkang.  Kepenatan yang tak terucap.
Say good night pon idok...memasing terlena.
Esok adalah hari terakhir di sini....

Xoxo : LoveRazila

Thursday, October 11, 2012

Sarawak ~ Day 2(23/09/2012)

Hari kedua selepas flat di malam hari. Kepenatan mengaban... then trip kali ni adalah menuju ke tempat2 yang jauh dari bandar =)
Sesekali out off city gitu.

Ari ni plan mau ke Semenggoh Wildlife Center then sambung ke Jong's Crocodile pastu last sekali ke Gunung Gading.
Eh ringkas sangatkan itenary ari ni, mana tidaknyer...perjalanan adalah mengambil masa 1-2jam.

Dari Kuching ke Semenggoh ni ambil masa dalam 1jam 45minit gitu...Lamakan?? Penat juga duduk di dalam kereta but buat2 ler berlakon tak penat sebab yang buat itenary pon aku gak so jangan komplain lelebih nnt kene balik.
Dah selamat sampai pon di Semenggoh. Sampai je, terus lelaju pi beli tiket.

Fees: Dewasa RM5/pax
Kanak-kanak bawah 6 years free. Untuk 6years kalau xsilap kene RM3 kot. 

Maaf yer sebab anak2 saya masih percuma but uols boleh semak semula di link yang aku bagi kat atas nuu.
Dari kaunter tiket ni, 1kilo lagi masuk ke dalam, then barulah uols boleh jumpa platform tempat orang utan makan.

We all sampai dalam kul 8.40am so ngam2 soii lah kan.
Feeding time adalah dianggarkan dalam kul 9-9:30am.
Eh, lupe nak crite, kat sini adalah tempat melihat Orang Utan yang liar. Ulang tayang...liar, depa xbela pon cuma tempat ni ada bagi makan kepada orang utan ni, so uol gi sini kire ikut nasib ler..kot orang utan tu kenyang, idokler dia mai makan kat platform yang disediakan. kalau tak silap aku...ada bulan2 tertentu orang utan xmai makan kerna, depa cari makan sendiri dalam hutan...kira2 that time, buah2 hutan as sumber makanan depa banyak ler. 


Oks...yang aku bergambo macam pintu gerbang tu adalah..enterance ke-2 yer. Kat sini ler kite parking kereta. Kalau korang rajin nak jalan dr kaunter tiket pon xper...just 1kilo jer kene jalan. Hehehhe. Rajin ker??? Aku, idok ler rajin nak jalan..mau terberanak kat situ gak.Hehehhe.

kat enterance ke-2 ni, depa listkan nama2 orang utan yang ada atau yang pernah stay di sini. Banyak gak nama2 yang ado, antara yang terfemos adalah Delima.


Ish...inilah Delima with anak dia.
Garang ni, pernah ada kes dia attack orang dewasa and kanak2. Sebab dia liarkan...so bila dia rasa anak dia teracam...dia akan attack ler. Mengikut renjer yang bertugas...paling sikit jahitan yang diberi oleh Delima adalah 4jahitan but most of the case adalah up to 20jahitan...scary kan. So sila hati2 yer, ikut arahan renjer.
Jangan nak pepandai buat macam rumah sendiri :)

Eh, dia bukan sesuka hati nak attack orang, bila rasa terancam je...kekira dia protect anak dia ler...sape tak sayang anak weii...Manusia je yang suke nk buang anak &bunuh anak sendiri :(.
I snap gambo ni pon jejauh jer taw...buat max zoom pada Delima...actually, renjer ada dok berkawal kat situ.



Ni gambo2 beserta nama Orang Utan yang pernah berada di sini and some of them masih ada di sini.
Sayangnyer...kami xberpeluang melihat Orang Utan tertua di sini.... *lupe nak tanya, Ritchie si ornag utan tua tu masih hidup lagi ker??Hehehhehe.


See!!! orang utan dah mai dah...
Ni kat platfoam pertama tau... depa ada special port yang real dalam hutan, kene jalan lagi ler gayanyer :)
Melihat orang utan secara life, macam lah xpernah tengok dalam zoo kan, but ni different ok... kite yang visit mereka dalam jungle.


Ni nak pergi ke platfoam tempat bagi makanan di dalam hutan.
Track adalah sedikit mencabar...i yang preggy ni kenelah bersemangat lebih...prove i can do it! tp...i semput gak. kikikiki.
Jungle trackking adalah 200meter... haaa jalanler korang, tak yah lelaju pon xper, slow and steady.


Ok...dah selamat sampai. Eh!! macam2 kat Sepilok Sabah pon ado but yang tu lagi jauh kot nak sampai ke point dia, so duduk diam2 yer...tunggu orang utan datang.

Agak2 uols, mau ker anak ku aryan ni diam??Kim salam...dia teruja sekejap je pastu dia pon bosan. Jalan sana jalan sini, dah acan dengan kamera pon xmenjadi. Geram!...ops!! sini xleh makan yer so ape lagi aktiviti yang boleh dibuat?? Tengok orang lorrr.

Kami tunggu kat sini almost 30min tau, minit ke 20 baru seko nak start mai...puas ler renjer tu panggil2.
Tak lama tu mai lagi seko... dapat ler tengok kejap, pastu kami pon beransur balik...aryan ngamuk nak susu.
I bawak susu cuma risau nak bagi, takut kene rampas dek orang utan pastu i respek rules & regulation tempat tu. Wah!! padahal...renjer dah sound time briefing tadi. Human non respect the rules :) but i xderlah terinclude sbb i xmakan n minum cuma dia tegur pada pelancong asing :)


Inilah orang utan yang mai selepas kami menanti penuh sabar selama 20 minit =)
Yeah!! suke ... dapat gak tengok live kannn!.


Lepas dari hutan tu...kite masuk jap dalam rumah koleksi orang utan...sejuk, ada ekon. Memasing kepanasan...peluh ketiak weiii.

Dah sejuk semua?? Moh ler kite sambung trip ke Jong's Crocodile pulak.
Dari Semenggoh ke Jong's ni dokek je...dalam 20min drive gitu.
So setting time dah cung!, ngam2 sampai sana...time bagi makan boayak. 
Baguskan my planing =P


Orait...bagi change depa tengok boayak berdiri sbb nak capai makanan...i berehat kat astaka...ke mari skit dari kolam buaya. Panas terik time ni.

Renggang2 urat sarap kejap...kat sini xlama mana pon sebab memasing kepanasan...cuaca sgt terik so kami visit mana yang wajib je...xderlah macam 1st visit dulu...satu taman buaya ni kami ronda.

Feeding Time buaya is 11am then sambung feeding Arapaima Agigas @ Ikan Naga jam 11.30am
Melepak di kolam arapaima sambil kagum2 dengan ikan yang besau2 di bawah laluan lantai astaka ni.
Kami kelaparan tp kat sini ada junk food je =( sedey, but makan gak ler wat alas perut.

Kat sini gak terjumpa kawan sekolah...si Hajar, sesama belajar dulu. Sib baik ko tegur aku Hajar kalau x...haram aku ingat. hehehhe dia pon dah nak kluar dr taman buaya ni menuju ke Semenggoh pulak. Eh!main tukar2 tempat yer...i dari sana u pulak nak ke sana =D 


Replika nya sama macam dulu gak..xder byk berubah cuma perasan, sangkar yang awal2 tutup xtau sebab tengah renovate atau haiwan mati. Dulu awal2 leh dapat tengok sun bear but now depa dah transfer ke belakang so...nadai tgk lor =P

Fee adult:RM16/pax
Kanak-kanak:RM8/pax - bawah 2tahun free.

Orait!!!mari anak2...kite ke next pitstop. Ni long journey. Dari Jong's Crocodile ke Gunung Gading di Lundu area jauh seyy. Panas buntut duduk dalam kereta :)

Haih!! cabaran utama menuju ke gunung gading adalah GPS tak dapat nak bagi direction yang tepat. Argh!! melilau mencarik and kami adalah orang yang SESAT-BIRAT. Grrr!!
Sabar yer... try tanya kat petrol pump...depa pon xsure exactly location but kalu setakad way to Lundu depa tau. So, it's ok...kite try luck..rupanya kami sesat dah sampai dekat bandar Kuching. Alang2 dah sampai bando, kite pi lunch dulu lor. Lapar!!.
Lunch simple - Pizza Hut.... kawtiem. 
Alhamdulillah...kenyang siap tapau lagi tu mana yang tak habis =P.

From Kuching town, 2jam drive ke sini. Walla! seperti mau nangis. Actually it's same way ke Pasar Serikin cuma kat simpang 4 tu je uols xleh terus...kalau terus, ke Serikin lagiler jawapnya, kene belok kanan menuju ke Bau dulu then baru ler ke Lundu.
From simpang 4 ni ler aku keep calling ke pusat gunung gading ni. Area Bau tu yang aku rasa...sgtlah lama and panjang perjalanannyer...kiri kanan adalah hutan ok.

The way ke mari adalah payah sebab, GPS memang xdetact location ni peh tu kekurangan signboard as guide so uols kenelah pepandai agak2 yer...but jangan risau, orang sarawak baik bah, boleh tanya =P
Kalau dak...uols boleh call tanya kat pusat gunung gading tu.
Ni dah sampai kat Pekan Lundu yer..the way nak sampai sini aku rasa more then 10xtimes aku call ke center tu. Hemm ambeik ko, bertapa semangatnyer aku mencari sampai aku naik segan nak call.
Sampai sana just nice time, but hujen lah pulak... idokler lebat...so i pon bayau fee dia then get permision utk parking dekat dengan entrance nak masuk hutan. 
Alhamduillah...dipermudahkan =)

Fee adult: Rm10/pax
Kanak2 bawak 6thn is free.
Tour Guide:RM30/visit - xkire jam. 
Kalau group 6org pon korang bayau sama gak.
Ni signboard ngam2 tepi entrance nak trackking ke tempat bunga tu berada.
Mengikut kata Mr Tommy, anggaran perjalanan adalah 20minit utk ke point bunga yang baru bloom tu - pitstop pertamalah tu.
Bersiap sedialah yer...trackking adalah lebih mencabar dari jungle trackking kat Semenggoh Orang Utan tu.
Chaiyokk!!!! 

Di awal perjalanan kami menuju ke bunga Rafflesia tu, kami jumpa bud dia...ada 2 tempat berbeza. nampak tak yang ade kaler putih2 skit tu ler bud dia.
Tetiba rasa kagum...tah paper tah, baru nampak bud dah kagum :)
Hey!! jakun okey...payah nak jumpa ni.

Alhamduillah...rezeki saya and family berada di sini menyaksikan sendiri kebesaran ciptaan Mu Ya Allah.
Syukur sangat2 diberi kesempatan melihat bunga ni. Bunga Rafflesia spisis Tuan Mudae Pricei.  Nama ni aku dapat dari tour guide kami - Mr Tommy.
Kat Gunung Gading ni, cuma ada 1 spisis ni saja.


Awesome!!!! bergambaran lelaju kat pitstop pertama bunga raflesia ni, sebab time ni hujan rintik2, tumbung daun lalang :P
Keterlupaan untuk membuat sebarang video...sedihkan...kan..kan..??? Huhuhuhu but xperlah yang penting kite bergambaran sebagai kenangan.

Untuk diameter bunga yang kami jumpa ni is 56cm. besau you but for the record, this year paling besar depa record adalah 71cm it's bloom in Feb'12.
Bunga yang 1st ni adalah betina, then xder bau pon. Ni adalah keadaan bunga ni bloom pada hari ke-2.
Ok... jalan lagi ke pitstop ke-2 utk bunga yang ke-2 bloom hari yang ke-2 juga... barapa banyak 2 daaaa =).


Orait...sampai pon selepas berjalan 15-20minit dari pitstop yang pertama tadi.
Ok...lokasi adalah not so challanging as yang 1st tadi...ni di kawasan landai je so xperlu memanjat as 1st pitstop tadi untuk tengok bunga ni. Kat sini, hujan dah stop dah...syukur.

Ini adalah bunga rafflesia jantan...ada sedikit perbezaan antara jantan and betina.
1. Bunga betina...ruang bulatan tengah tu besar skit dari haq lubang yang jantan.
2. Dalam lubang betina tu, kadang kala uols boleh rasa sejenis cecair sedikit melekit...bunga jantan-yillek...
tu je yang berbeza :)

Yang kaler hitam tu, bunga tu dah mati seminggu ke 2minggu yang lalu. Xder bau pon...
Mengikut kata Mr Tommy - hari pertama bloom, bunga ni ada bau sedikit busuk...actually hari ke-2 pon boleh bau...dia suh kami hembus kat area lubang tengah tu pastu hidu...aku buat tapi xdak bau pon. 
My darling try pon xdak bau gak...kesimpulan...kami xder terhidu pon bau busuk seperti yang diwar2kan as dalam blog and tenet.


Kiri sekali...Aryan with daddy sedang melihat bunga rafflesia yang dah mati, middle...aku ler with rafflesia, kanan paling atas, our tour guide -Mr Tommy, gambo yang middle track nak menuju ke luar -pulang marilah pulang :P, challenging track, aku lupe nak ambik sebab kalut nak cepat sampai di pitstop pertama-pasai hujan.. 


Ni pemandangan di kawasan parking visitor. Ada 2 chalet yang depa bagi untuk sewaan...lupe pula nak tanya harga yang ditawarkan.

Ape pon...alhamdulillah sangat dapat melihat bunga ni. Actually, aku plan nak mai sini with Wani. Memang next year kami dah book ticket utk ke sini, dah buat anggaran time bunga ni blooming bila. Suppose aku and wani ada single trip ke sini on April 2013 but memandangkan aku dalam pantang that time, so aku pon mendapat ilham utk visit in this trip.

Itenary aku yang buatkan???so ...suke hati i ler nak visit ke mana pon. Hahhahaha
The best is...mr darling say pada anak2 "say thanks kat mummy sebab bring us here, daddy yang dah besau panjang cengini pon xterpikir nak tengok bunga ni but uols yang masih kecik dah dapat tengok bunga yang unik ni.
Kalau mummy xbawak kite ke sini, memang sampai bila2, xdelah daddy terpikir nak bawak" Lololo...terus rasa macam sebak je sebab ada orang hargai ape yang i buat. 
Thanks sayang!! Coz, u jugak yang seponser holiday ni kan!!!.

So, dah puashati di sini...kite balik ke Kuching semula.
Thanks pada En Jailani and En Wan yang sudi melayan pertanyaan saya pasal bunga ni.
Thanks tak terhingga buat En Jailani sebab sudi call saya untuk beritau ada Rafflesia bloom during my trip di Kuching.

Uols ingat... aku terus2 terjah ke sana ker?? Idokler, actually aku ada call and tinggalkan contact no aku pada center ni. Aku tanya estimate kot2 ada rezeki nak tengok bunga ni bloom but dia pon xberani nak janji ape2 sebab bunga ni bloom ikut cuaca, so kiranya kami ni sekadar mencuba nasib.

Ni contact no Gunung Gading Center : 082-735144 boleh bercakap with En Jailani atau En Wan or sesiapa pon boleh saja.
That time aku gi sana...aku dah siap2 call bagi tau aku ada kat Kuching dari bila sampai bila, so bila dia call aku on 22hb (the day kami sampai) cakap ada bunga yang bloom terus rasa teruja ok.

Thanks gak pada Mr Tommy yang ramah mesra melayan pertanyaan kami....give more explanation pasal bunga ni. Memang uols awesome ok!!. Happy sangat2 with your service.

Kita sambung esok k... kami capek!

Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA